Dobro je znati prije nego krenete na dijetu

Koji je najbolji oblik intermittent posta? Djeluje li faza Mjeseca na gubljenje kilograma? Koliko je važno vježbanje za uspješno mršavljenje? Koje namirnice djeluju kao diuretik? Koje namirnice tope mast kad se drži dijeta? Koje su dijete namijenjene brzom gubitku kilograma? Kako javorov sirup može potaknuti mršavljenje? Koje su popularne dijete? Postoje li i Hrvatskoj programi, klinike gdje se može dobiti podrška u mršavljenju? Koji je najbolji način za skinuti kilograme ako osoba ne voli vježbati? Kako skinuti salo s trbuha? Postoje li biljke koje mogu pomoći u mršavljenju? Može li masaža pomoći mršavljenju? To su samo neka od pitanja koja će si kad-tad postaviti oni koji bi željeli biti vitkiji.

Prije no što odaberete svoj način prehrane koji će vas, nadamo se, odvesti bar koji korak bliže cilju, dobro je znati:

Postoji nekoliko vrsta intermittent posta, ali se za najbolje rezultate preporučuje 16/8 metoda, koja ograničava unos hrane na osam sati dnevno, dok se ostalih 16 sati posti.

Faza Mjeseca, čini se, nema značajan utjecaj na gubljenje kilograma.

Vježbanje pak ima važnu ulogu u gubitku kilograma, jer pomaže u povećanju potrošnje kalorija i održavanju mišićne mase.

Namirnice koje djeluju kao diuretici, one koje pomažu u izlučivanju viška vode iz tijela, su lubenica, krastavci, artičoke, celer, peršin, đumbir, zeleni čaj…

Namirnice koje pomažu u “topljenju” su one koje su bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima, kao što su riba, piletina, puretina, orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje i avokado.

Brzo mršavljenje

Osobe koje nemaju kardiovaskularne probleme mogu držati dijete namijenjene brzom gubitku kilograma, ali uvijek bi trebale tražiti savjet od liječnika ili nutricionista prije nego započnu bilo kakvu dijetu. Dijete koje se koriste za brzo gubljenje kilograma uključuju dijetu s niskim unosom kalorija, dijetu s niskim unosom ugljikohidrata, dijetu s niskim unosom masti i dijetu s ograničenim unosom kalorija.

Scarsdale dijeta je dijeta s ograničenim unosom kalorija koja se sastoji od dva tjedna restriktivne faze i dva tjedna održavanja težine. U restriktivnoj fazi ograničava se unos ugljikohidrata i masti, a povećava unos bjelančevina.

Javorov sirup se koristi u dijetama koje promoviraju detoksikaciju tijela, ali nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da je učinkovit u poticanju gubitka kilograma.

Trenutno popularne dijete uključuju keto dijetu, paleo dijetu, mediteransku dijetu i vegetarijansku/vegansku dijetu. Keto dijeta može biti štetna za bubrege ako se ne provodi pravilno, posebno ako osoba ima problem s bubrezima. Stoga bi osobe s bubrežnim problemima trebale savjetovati se s liječnikom prije nego što započnu s keto dijetom ili bilo kojom drugom dijetom koja uključuje visok unos proteina i niski unos ugljikohidrata. Također, osobe koje imaju zdrave bubrege mogu slijediti keto dijetu u kratkom roku, ali bi trebale voditi računa o unosu tekućine i elektrolita kako bi izbjegle dehidraciju.

Važno je napomenuti da dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma nisu uvijek sigurne ili učinkovite. Prije početka dijete, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom kako biste odabrali dijetu koja je sigurna i prilagođena vašim potrebama.

U konačnici, najbolji način za gubitak kilograma je usvajanje zdravih životnih navika koje uključuju uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i dobar san. Dugoročni uspjeh u gubitku kilograma ovisi o održavanju ovih navika tijekom vremena.

Može li bez vježbanja?

U Hrvatskoj postoje klinike i programi za mršavljenje, kao i nutricionisti i osobni treneri koji mogu pomoći u postizanju ciljeva gubitka kilograma. Postoji nekoliko privatnih programa za mršavljenje koji nude smještaj i podršku, individualizirane programe prehrane i vježbanja pod nadzorom stručnjaka. Također postoje i privatne klinike koje nude program kontinuirane brige o pretilima.

Preko zdravstvenog osiguranja (HZZO) moguće je dobiti podršku za pretilu osobu kroz plaćene troškove liječenja, lijekove, terapije i boravak u bolnici. Postoji i mogućnost operacije smanjenja želuca (barijatrijska operacija) za teške slučajeve pretilosti. Međutim, HZZO ne pokriva uvijek sve tretmane i terapije, pa se u tom slučaju može razmisliti o privatnom plaćanju nekih usluga. Postoje i neki wellnessi i teretane u Hrvatskoj koji nude programe za gubitak kilograma i podršku.  Što se tiče ayurvedskih centara u Hrvatskoj, oni su još vrlo rijetki.

Ako osoba ne voli vježbati, jedan od najboljih načina za gubitak kilograma je uravnotežena prehrana s niskim unosom kalorija i povećanim unosom proteina i vlakana. Osim toga, može se povećati aktivnost u svakodnevnom životu, poput hodanja umjesto vožnje, penjanja stepenicama umjesto korištenja lifta i slično.

Za gubitak sala s trbuha potrebno je kombinirati zdravu prehranu s kardio i vježbama snage. Vježbe koje ciljaju trbušne mišiće mogu pomoći u toniranju mišića i smanjenju sala na trbuhu.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako se nakuplja voda u organizmu uključuju slanu hranu, prerađene namirnice, slatkiše, gazirana pića i alkohol.

Neki primjeri biljaka koje mogu pomoći u gubitku kilograma uključuju zeleni čaj, đumbir, cimet, kurkumu i crni papar. Međutim, važno je napomenuti da ove biljke same po sebi neće dovesti do značajnog gubitka kilograma, već se moraju kombinirati s uravnoteženom prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Masaža eteričnim uljima može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa, što može doprinijeti gubitku kilograma. Međutim, masaža sama po sebi nije dovoljna za gubitak kilograma i mora se kombinirati s drugim zdravim navikama.

Višak kilograma nastaje zbog viška hrane koju jedemo, a tu dobivenu energiju ne potrošimo. Živa biljna hrana ili raw food za neke je put ka vitkosti iako treba znati da se jedući voće ne može pretjerano smršaviti, ali se ne može ni pretjerano udebljati. Višak glukoze iz voća koji se ne potroši, također se skladišti u obliku masnih naslaga. No, voća se ne treba bojati, a prednost dajte povrću, a s voćkama i orašastim plodovima budite umjereni. Prvo ćete izgubiti višak vode ako ste izbacili sol iz prehrane, a potom i suvišne masnoće, što će ipak ovisiti o kretanju i aktivnosti.