Povrće s kojim ćete najbrže skidati suvišne kilograme

Ako želite izgubiti na težini ne trebate jesti samo povrće. Međutim, povećanje unosa povrća može pomoći slijediti plan zdrave prehrane.

Povrće bez škroba daje osjećaj sitosti nakon obroka i osigurava mnoštvo raznih vitamina, minerala i drugih mikronutrijenata. Također ima niski glikemijski indeks te maje kalorija i ugljikohidrata. Povrće je bogato hranjivim tvarima, a ima relativno malo kalorija po porciji.

Ne zaboravimo ni vlakna. Vlakna se sporije probavljaju pa ćete se duže osjećati siti. Osim toga, povrće nas i hidrira.

Najbolje povrće za mršavljenje i na koji način ga pripremiti slijedi u nastavku.

Tikvica

“Zoodles” (od riječi zucchini i noodlesi) od tikvica odlična su zamjena za tjesteninu. Imaju manje kalorija i idealni su kao opcija bez glutena. Jedna srednja tikvica ima oko 33 kalorije, dva grama vlakana i 58 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.

Ovo je najpopularniji recept s tikvicama na Pinterestu

Karfiol

Kad poželite krumpir ili bijelu rižu, razmislite o tome da probate cvjetaču, koju možete iskoristiti kao podlogu za pizzu, rižu od cvjetače ili njom zamijeniti pola krumpira u receptu za pire krumpir. Uštedjet ćete na kalorijama i ugljikohidratima, plus dobiti više vlakana. Pola šalice bijele riže ima oko 100 kalorija, 23 grama ugljikohidrata i ništa vlakana. S druge strane, cvjetača ima samo pet grama ugljikohidrata i 27 kalorija te dva grama vlakana. Osim toga, cvjetača je bogata vitaminom C, vitaminom K i folnom kiselinom.

Prokulice

Prokulice su ukusne i nalaze se sve češće ma jelovnicima restorana kao predjelo. Malo maslinovog ulja, soli i papra ide dobro uz prokulice i čini izvrstan prilog ribi na žaru. Niskokalorične su, oko 38 kalorija po šalici, pomažu u smanjenju upale, a da ne spominjemo vitamine i minerale i omega-3 masne kiseline.

Cikla

Nije šala, cikla bi mogla obuzdati vašu želju za slatkim. Ona je prirodno slatko korjenasto povrće koje se često zanemaruje, što je iznenađujuće jer može doprinijeti gubitku težine i ima zdravstvenih dobrobiti. Zapravo, cikla može pomoći u vašim naporima sagorijevanja masti kada je u pitanju tjelovježba. Nitrati u cikli mogu poboljšati izdržljivost, a bogati su antioksidansima.

Iako se cikla smatra škrobnim povrćem, još uvijek ima sedam grama manje ugljikohidrata od krumpira, a pola šalice ima samo 38 kalorija.

Kupite ju sirovu ili uštedite vrijeme pripreme i kupite pripremljenu za jelo. Pečena je ukusna i sama, a možete ju kombinirati sa zelenom salatom, malo kozjeg sira, oraha i vinaigrette preljeva. Međutim, ako imate giht, provjerite sa svojim liječnikom smijete li ju jesti, jer cikla sadrži oksalate, koji mogu pridonijeti gihtu.

Gljive

Želite li smanjiti masnoću i kalorije klasične večere meso zamijenite gljivama. One su jedno od rijetkih povrća koje imaju umami, taj pikantni okus, tako da se njima može zamijeniti neke mesne namirnice, kao što portobello šampinjoni mogu zamijeniti goveđu pljeskavicu u hamburgeru.

Za usporedbu, jedna šalica crimini gljiva ima oko 19 kalorija, a govedine ima oko 215 kalorija.

Krastavac

Ako želite unijeti više vlakana, vitamina K i kalija, nemojte guliti krastavce. Možete ih jesti umočene u humus ili na salatu, no zašto ne biste kreativnije smanjili kalorije? Koristite krastavce umjesto kruha za sendviče! Ostavite koru i prerežite ih po dužini. Napunite nemasnim delikatesnim mesom i/ili povrćem.

Ili zamislite kriške crvenog luka, krastavce, rajčice i breskve prelivene crvenim vinskim octom, solju, paprom i s malo maslinovog ulja. Dok režete krastavce, sačuvajte malo i ubacite u vrč vode koji će vam biti u hladnjaku za osvježenje.

Rotkvice

Rotkvica ima puno više za ponuditi od toga da bude lijep ukras. Za početak, imaju vrlo malo kalorija – oko 18 kalorija po šalici s oko dva grama vlakana i iznenađujućih 14 posto dnevne preporučene količine vitamina C.

Rotkvice pojačavaju proizvodnju peptida zvanog adiponektin koji modulira regulaciju glukoze i masnih kiselina. Studije pokazuju da smanjene razine adiponektina mogu doprinijeti pretilosti, dijabetesu tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima. Ubacite ih u salatu, umočite u humus ili napravite slani čips od povrća.

Špinat

Hrpa špinata u sendviču ili u salati s crvenom paprikom i narezanim bademima…

Ubacite malo u lazanje ili kajganu. Možete staviti punu šaku (jedna šalica) i tako pojesti samo oko sedam kalorija. Osim zbog okusa, jede se zbog magnezija, kalija, vitamina B i vitamina K koji su neophodni za zgrušavanje krvi. Međutim, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, savjetuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije nego što pojedete previše špinata.

Evo još jednog bonusa, špinat može pomoći kod loše probave jer je bogat netopivim vlaknima.

10 namirnica u kojima se skriva šećer i potajno uvećava vaš dnevni unos kalorija

Patlidžan

Lijepa tamnoljubičasta kora nije jedino što patlidžan ima. Njegova tajna moć je svestranost. Može biti ukusna zamjena za visokokaloričnu hranu što ga čini jednim od najboljih povrća za mršavljenje.

Nekako je poput odreska. Njegova tekstura poput mesa čini ga dobrom zamjenom za mesna jela, smanjuje kalorije i zasićene masti. A budući da sadrži samo oko 20 kalorija po šalici i oko tri grama vlakana, možete ga jesti više i osjećati se sitiji.

Ispecite i izblendajte patlidžan i napravite baba ganoush i upotrijebite ga umjesto majoneze. Ako niste upoznati s baba ganoushom, sličan je humusu i daje gust i ukusan umak za povrće.

Kelj

Kelj je ukusan u smoothieju. Dobivate gomilu vitamina i minerala, antioksidansa, pa čak i malo proteina. Jedna šalica sirovog kelja ima impresivnih dva grama proteina i oko 33 kalorije. Kuhan bit će odličan prilog koji će obogatiti vaš obrok.