ScanEat razotkriva nekvalitetu i sastojke proizvoda

Ima li neželjenih sastojaka u vašoj hrani ili je možda samo preslana? Nije nikakva tajna da prerađena hrana nije zdrava, baš kao i brojna slatka pića. Međutim, postoji niz prehrambenih proizvoda čiji nas oglasi bombardiraju epitetom „zdravo“ a stvarnost je zapravo posve drugačija. Odlazak u kupovinu namirnica u današnje vrijeme svima je postao svojevrsni izazov, a želja da jedete što zdravije također sve teže ostvariva. S druge strane, čitanje silnih deklaracija je također demoralizirajuće jer većinu toga na kraju ni ne razumijemo. Baš tu u priču ulazi revolucionarna hrvatska aplikacija koja će promijeniti način na koji gledate na hranu. Konkretno, skeniranjem bar koda prehrambenog proizvoda putem ove aplikacije saznat ćete sve informacije o sastojcima i nutrijentima te vrlo brzo provjeriti je li navedeni proizvod uopće siguran za vas, bilo da imate problema s alergijama, intolerancijom, kroničnim bolestima, ne jedete meso ili ste pak u drugom stanju.

Deklaracije na prehrambenim proizvodima mogu biti zbunjujuće i teško razumljive. Sadrži li piće previše šećera? Nalazi li se u namirnici neki od potencijalnih alergena? samo su neka od pitanja koja se vrte glavom pri čitanju sastava. Pridodamo li tome i povremena povlačenja proizvoda s polica trgovina zbog pojedinog sastojka, ta se konfuznost povećava. Splitska ekipa IT stručnjaka tome je poželjela stati na kraj pa su osmislili praktičnu aplikaciju, vrlo intuitivnu za rukovanje – ScanEat.

Na potez su se odlučili nakon što je jedan od osnivača uočio brojne alergijske reakcije kod djeteta. Problem je podijelio na Redditu, a uslijedio je neočekivani val komentara. Malo po malo, sa željom olakšavanja čitanja deklaracija, ali i sa znanjem da je svijest o vlastitoj pravilnoj prehrani razvijenija no ikad, splitski programeri razvili su ScanEat. Inovativna mobilna aplikacija potpuno je besplatna, a rukovanje jednostavno: bez registracije, plaćanja ili ponekad ‘napornih’ reklama.

Jednostavna upotreba

Kroz jedno skeniranje barkoda prehrambenog proizvoda, korisnik saznaje informacije o njegovim sastojcima i nutrijentima. To mu omogućuje da brzo i jednostavno dozna je li proizvod siguran za konzumaciju.

Laktozu, gluten, kikiriki i ostale alergene – na deklaraciji nije uvijek lako pronaći, pogotovo kada je u pitanju brzinska kupovina. Vrijeme je danas svima dragocjeno pa je aplikacija iznimno korisna jer u svega par trenutaka donosi relevantne informacije. I, vrlo važno – pojašnjenja su potpuno laička, bez niza nejasnih pojmova, s upozorenjem na što treba obratiti pozornost. ScanEat pruža jasne i razumljive informacije o sastojcima proizvoda i smanjuje izazov pronalaska sigurnih prehrambenih proizvoda za osobe s alergijama i intolerancijom na pojedine namirnice.

Inovatorima iza ScanEata jednostavnost korištenja vrlo je važna. Naima, razna su istraživanja pokazala kako javnost ima problematičan odnos s kompleksnim oznakama proizvoda – npr. što predstavljaju pojedini nazivi sastojaka ili termini poput ‘djelomično hidrogenirano’ i sličnih. Skeniranjem proizvoda korisnici lakše pronalaze bolje i zdravije proizvode, pojednostavljujući ponekad dugotrajan proces uspoređivanja i tumačenja oznaka.

Promjena navika 

Mnoge deklaracije danas su neprecizne i mogu biti zavaravajuće. Recimo, proizvođači to rade s natpisima ‘obogaćeno vitaminima’, ‘od cjelovitih žitarica’, ‘zaslađeno fruktozom’, gdje se proizvod predstavlja lažno zdravim. Međutim, na drugoj se strani nalazi ogromna želja kupaca za transparentnosti sastojaka u proizvodima, čime su se i vodili u ScanEatu:

Iako sada zakon to dopušta, nama je neprihvatljivo da proizvođači mogu dodati crvena bojila u mesne prerađevine, šećer u voćne sokove, mlijeko u prahu u jogurte… Također, neprihvatljivo nam je i korištenje aditiva koji su nesigurni za ljude po mišljenju mnogih relevantnih agencija za sigurnost hrane.

Takvo se razmišljanje uklapa u sve veću razvijenost svijesti o vlastitoj prehrani. Danas, naime, više nego ikad prije – ljudi žele jesti zdravo. No, za to su potrebni i znanje i vrijeme, a aplikacija poput ScanEata može biti sjajan vodič i asistent. U jednom skeniranju donosi sve relevantne informacije na jednom mjestu i olakšava biranje namirnica: nudi uvid u nutritivne vrijednosti i porijeklo proizvoda, odnosno glavne namirnice, prepoznaje skrivene sastojke i razbija konfuziju na deklaracijama pružajući jasne informacije o sastojcima. Tu je još jedna dodatna vrijednost aplikacija jer za svaki skenirani proizvod preporučuje slične artikle raznih proizvođača.

Kako funkcionira ScanEat?

Nakon downloada aplikacije (dostupna za iOS i Android), korisnik uređuje listu alergena i intolerancija, kroničnih bolesti te bira svoj odnos prema hrani životinjskog porijekla. Sukladno tome, aplikacija nakon skeniranja javlja postoji li smetnja u proizvodu prema odabranim postavkama, jesu li prisutni kakvi izdvojeni sastojci na koje treba obratiti pozornost te njegovu nutritivnu vrijednost. Može se prilagoditi trudnicama i dojiljama, kao i uključiti obavijest o povlačenju pojedinih proizvoda.

Svakodnevno smo svjedoci povlačenja proizvoda s polica zbog uočenih nepravilnosti u njihovom sastavu ili proizvodnji. Nažalost, ova vijest do potrošača dolazi jako sporo, a do mnogih i nikako. ScanEat će vas pravilno obavijestiti o svim povučenim proizvodima – pojašnjavaju kreatori i naglašavaju kako je aplikacija u potpunosti neovisna te nije sponzorirana od strane niti jednog brenda.

Sa sloganom ‘Doznaj što jedeš’, ScanEat pomaže detektirati preko 200 alergena i intolerancija među sastojcima proizvoda, ali i pomoći u kvalitetnoj i pravilnoj prehrani. Mnoge aplikacije donose nutritivni pregled namirnica, no ne ulaze ‘dublje’ u proizvod pa izostaju informacije vezane, recimo, uz aditive. S više od 25 tisuća proizvoda, ScanEat mijenja svijest o onome što unosimo u organizam, a to su prepoznali i korisnici: u kratkom vremenu, njih preko sedam tisuća skeniralo je više od 50 tisuća proizvoda. Komentari na aplikaciju iznimno su pozitivni, što splitske programere potiče da je još više poboljšaju:

Kao majka, nisam bila ni svjesna problema pojedinih namirnica koje mogu negativno utjecati na pažnju i koncentraciju djece, kao i mnoštvo drugih nuspojava. Sadržaj mog hladnjaka znatno se promijenio otkad koristim ScanEat.

Intolerantan sam na laktozu i gluten zbog čega moram izbjegavati mnoštvo proizvoda, a kupnja odgovarajućih uvijek je zamorna. Otkad koristim ScanEat, kupnju odradim super brzo. I još najbolje, usluga je besplatna.

Novi trendovi odlaska u shopping ne samo da su promijenili naš pogled na isto već putem aplikacija danas i planiramo što kupiti a onda i tražimo dodatne informacije. Zahvaljujući ovoj aplikaciji ne samo da se pokreće val svjesnosti o tome što unosimo u svoje tijelo već na neki način i proizvođače se potiče da rade bolje. Pogotovo u vremenima u kojima svakodnevno čitamo o brojnim štetnim utjecajima hrane na naš organizam a sve to dok čekamo rezultate evaluacije WHO-a o potencijalnom kancerogenom učinku aspartama, umjetnog sladila koje je slađe od šećera 200 puta a nalazi se u brojnim pićima, sokovima, sirupima i sladoledima.

Fotografije : Promo, Pexels