Priča koja dokazuje da ljubav niče i na najneočekivanijim mjestima

Nakon što je romanom Ljubavna hipoteza američka spisateljica i neuroznanstvenica Ali Hazelwood osvojila publiku diljem svijeta, u Hrvatskoj je objavljen i njezin drugi roman, Ljubav i neuroni, u izdanju nakladničke kuće Sonatina.

Ljubav i neuroni lepršava je romantična komedija koja ispunjava sve kriterije žanra, no istodobno nudi zanimljiv uvid u svijet znanosti. Pisana britkim i duhovitim stilom te obogaćena znanstvenim dosjetkama pomalo u stilu Teorije velikog praska, ova ljubavna priča opravdava ocjenu slavne Christine Lauren koja za Hazelwoodičine romanse kaže da su „spoj duboko inteligentnoga i čarobno eskapističkoga“.

Glavna junakinja priče je Bee Königswasser, neuroznanstvenica za koju je zaljubljenost tek neurofiziološki poremećaj, nešto što samo unosi neravnotežu u međuljudske odnose. Ona se bavi istraživanjima ljudskog mozga, pa kako onda ne bi to znala? Logično je stoga da je život odlučila posvetiti znanosti. Kada joj NASA ponudi posao iz snova, Bee prihvaća bez oklijevanja. No, posao u NASA-i dobio je i Levi Ward – tip koji netrpeljivost prema njoj iskazuje u svakoj prilici, a koji je usput jako privlačan – visok, tamnoput i prodornih zelenih očiju. Posao iz snova stoga bi se lako mogao pretvoriti u noćnu moru, ali Bee srce ipak zatreperi svaki put kad se susretne s Levijem… 

U ovome zabavnom, a opet pametnom štivu, hrvatski čitatelji mogu uživati u izvrsnom prijevodu Nevene Erak Camaj.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje i na webshopu Sonatina.hr.

VIŠE O NASLOVU

Za neuroznanstvenicu Bee Königswasser zaljubljenost je tek neurofiziološki poremećaj, nešto nestabilno, što samo unosi neravnotežu u međuljudske odnose. Kako ona, koja se bavi istraživanjima ljudskog mozga, to ne bi znala? Svoj život stoga je odlučila posvetiti znanosti. No akademski svijet zna biti okrutan, a glavnu riječ često vode muškarci, pa se Bee vodi načelom: Što bi učinila Marie Curie?

Kada joj NASA ponudi posao iz snova, Bee zna da bi ga Marie prihvatila bez oklijevanja. Ali… Marie nikada nije morala surađivati s Levijem Wardom. A naravno da joj je upravo Levi, taj tip koji je netrpeljivost prema njoj iskazao još za vrijeme poslijediplomskog studija, a koji je usput jako privlačan – visok, tamnoput i prodornih zelenih očiju – partner u novom projektu i k tome ju, za početak rada u NASA-i, hvata u naručje kao kakav junak ljubavnih romana kad je na nju zamalo pala gomila laboratorijske opreme.

No kada joj se karijera nađe u škripcu, Bee bi se mogla zakleti da se Levi pretvara u njezina saveznika, jer je počeo podupirati njezine stavove i zamisli… kriomice je pogledava… Ili se to s njom samo poigrava zatiljni režanj njezina mozga? No tu je i njezino srce, koje se počelo ponašati iracionalno, i sada mora donijeti odluku u kojoj joj više ni Marie ne može pomoći. Postaje bitno samo jedno: Što će učiniti Bee Königswasser?

RECENZIJE

“Ali Hazelwood dokazuje koliko je znanost prokleto seksi te da ljubav niče i na najneočekivanijim mjestima. Moja nova najdraža spisateljica čiju svaku sljedeću knjigu obavezno kupujem.“ – JODI PICOULT

“Ne mogu se zasititi njezinih pametnih romansi. Pišući emocionalno briljantnim i duhovitim perom, Hazelwood je prava kraljica ljubavnih romana.“ – CHRISTINA LAUREN

O AUTORICI

Ali Hazelwood je neuroznanstvenica, a u slobodno vrijeme piše romantične komedije. Glavne junakinje njezinih romana pripadnice su, baš kao i ona, znanstvene zajednice, pa se Hazelwood kroz primarno ljubavnu fabulu dotiče i svih izazova s kojima se suočavaju žene u znanosti i suvremenom društvu općenito. Hazelwood je rođena u Italiji, no obrazovanje ju je odvelo u Njemačku i Japan, a naposljetku se preselila u Sjedinjene Američke Države radi stjecanja doktorata iz područja neuroznanosti. Radi kao profesorica, a uz romantične komedije, koje piše iz hobija, objavljuje i ne tako romantične recenzirane znanstvene članke o mozgu. Osim knjige Ljubav i neuroni, na hrvatski je preveden i njezin roman Ljubavna hipoteza.

Prijevod: Nevena Erak Camaj, cijena: 17,50 € (131,85 kn)