Online tržnica Verdi veseli OPG-ovce i kupce

Verdi je prva hrvatska online tržnica s integriranim plaćanjem (Keks Pay, uskoro i kartično) i funkcionalnom brzom dostavom. VerdiGo koristi geolokacijski model prodaje, znači kupac ima pristup najbližoj farmi ili tržnici (uskoro) i može naručiti izravno proizvode od obližnjeg OPG-a, a ne s drugog kraja države. Brza dostava dolazi na vrata kupca do kraja dana.

S obzirom da ne želimo imati centralno skladište jer smatramo da stajanje i propadanje namirnica po skladištima nije u najboljem interesu kupca, svaka narudžba dolazi kupcu svježe ubrana, direktno s OPG-a, nakon plaćanja online. Naš cilj je prenijeti jednostavno iskustvo kupovine u lokalnoj trgovini ili supermarketu, na kupovinu domaćih namirnica. Želimo pokazati da se možemo boriti protiv inflacije i rasta cijena hrane ako umrežimo i ponudimo domaću proizvodnju i proizvode na efikasan način. U tom lancu smo svi odgovorni, pojašnjavaju nam pokretači Verdija.

Nemamo veliki tim, samo smo nas dvoje. Mi smo dvoje mladih entuzijasta koji su uspješni svaki u svojoj profesiji, tako da je naš zajednički projekt Verdi nastao iz želje da napravimo jedan kvalitetan, dobar proizvod za sve nas. Ideja se rodila pred Božić 2020. Željeli smo donirati domaću hranu i namirnice u pučku kuhinju i planirali smo napraviti narudžbu online. Trebalo je biti jednostavno. No, tu smo naišli na razne izazove i na džunglu opcija od kojih nijedna nije upalila u tom slučaju. Na kraju smo uspjeli pokrenuvši akciju s prijateljima, i pritom se rodila ideja o online tržnici u kojoj bi sve bilo na jednom mjestu, te bi se brzo i jednostavno naručivalo i dostavljalo.

Naše vrijednosti su srž ovog projekta. Želimo potaknuti zdrave uvjete prodaje domaćih namirnica, samim tim stvaranje poslovnih prilika za domaće OPG-ove i poboljšanje ponude i cijene za kupce. Mi se sami financiramo i nemamo namjere ovaj projekt koristiti kao sredstvo skupljanja poticaja, te nam je zato važno da imamo stabilan poslovni plan.

Trenutno smo prisutni u Rijeci, Zagrebu, Splitu, na Braču, a ubrzo pokrećemo dostavu i za Istru, otoke i dijelove Slavonije.

Htjeli bismo naglasiti da smo ponosni na naš zanimljiv poslovni plan i naši OPG-ovi su ga jako lijepo dočekali. Mi ne zaračunavamo našim proizvođačima hrane marže, ni postotke na prodaju, niti reklamiranje i/ili marketing. OPG-ovi s nama posluju besplatno i sva zarada ide direktno njima, za razliku od prodaje preko svih drugih posrednika koji zaračunavaju marže od 15 do 200 %, što se reflektira i na rast cijena. Mi imamo vrlo male i razumne troškove vođenja svega s naše strane, tako da možemo staviti OPG-ove na prvo mjesto. Vjerujemo da je to vrlo pravedno i pošteno, za sve.

Što se kupovine tiče, Verdi funkcionira po principu web shopa, znači s dva klika kupac uspješno završava kupovinu.

U direktnom smo kontaktu s OPG-ovima i urbanim farmama s kojima poslujemo, te iz prve ruke poznajemo njihov rad i način na koji se brinu o svojim gospodarstvima. Puno ih je koji se bave permakulturom (etički oblik poljoprivrede koji kroz ravnotežu različitih kultura stvara održivi ekosistem kojem ne trebaju pesticidi, herbicidi i ostale kemikalije). Najvažnije nam je da su u pitanju domaća, mala obiteljska gospodarstva koja paze na etiku u poljoprivredi. Nemaju svi nužno bio certifikate, jer je to proces koji traje i relativno je skup, ali zato ih potičemo pri registraciji da napišu što detaljniju priču o sebi i svojim proizvodima. Uglavnom su naši OPG-ovi i dijelom Zelene agende EU, zbog čega isto moraju održavati ekološki uzgoj. 

Imamo još par ideja na kojima trenutno radimo zajedno s našim OPG-ovima, upravo s ciljem edukacije i promocije. Naravno da želimo da projekt raste i da što više kupaca i OPG-ova uživa u njemu. Veselimo se svemu što nas čeka.