Povijest Turske kroz oči besmrtnika u seriji “Sto godina čuda”

“Sto godina čuda” nova je turska serija koja će se uskoro naći na programu Nove TV. Radi se o epskoj priči koja će gledatelje voditi kroz povijest Turske, počevši od bitke kod Sakaryje do sadašnjosti. Serija ističe važne događaje i likove iz turske povijesti, kao što je Mustafa Kemal Atatürk, a istovremeno donosi originalan zaplet s elementima fantastike. U njoj se istražuju teme kao što su sudbina, krivnja, oprost, ljubav i traganje za smislom života, stvarajući duboko emotivno iskustvo za gledatelje. Radnja kombinira povijesne elemente s fantastičnim obratom kako bi stvorila priču o Ali Tahiru, hrabrom vojniku koji se suočava s tragedijom i dobiva nevjerojatan dar – besmrtnost. Kroz svoj dugi život, Ali Tahir, koji mijenja imena, upoznaje različite ljude i prolazi kroz različite faze svoje sudbine, pomažući gledateljima da razumiju dublje pitanje što znači zaista živjeti.

“Sto godina čuda” ističe se, ne samo svojim zanimljivim zapletom, već i vrhunskom produkcijom. Vizualni aspekt serije dočarava različite povijesne epohe i suvremenu Tursku, uz impresivne kostime, scenografiju i specijalne efekte. Izvrsna glumačka postava, predvođena talentiranim Birkanom Sokullom i Ebru Sahinom, donosi dubinu i emotivnu autentičnost likovima.

O likovima

ALI TAHIR / EŞREF / KEMAL (Birkan Sokullu)

Rođen 1893. godine u Solunu, Ali Tahir je bio hrabar vojnik koji je nakon što je ranjen u bitki kod Sakaryje proglašen mrtvim, ali je čudesnim događajem vraćen u život. Nakon toga, Ali Tahir nikada nije stario. Sada ima 130 godina, ali izgleda isto kako je izgledao u vrijeme bitke kod Sakaryje. 2023. godine identificira se kao Kemal. Smiren je, razborit i zreo čovjek. S godinama iskustva, postao je odličan u čitanju ljudi.

HARIKA (Ebru Sahin)

Harika je diplomirala pravo, ali umjesto da postane odvjetnica, želi postati spisateljica romana. Ona je vesela, optimistična, dobra, iskrena i hrabra mlada žena. Podigle su je njena tetka Süreyya i sestra. Žive u konaku s ostalim članovima obitelji. Zaručena je s Cemom, kojeg poznaje od srednje škole.

SÜREYYA (Zerrin Tekindor)

Tetka Harike, koja ju je odgojila. Unatoč velikoj boli u srcu, Süreyya je puna života i moderna žena. Žive u konaku koji je ostao od bivšeg supruga s velikom obitelji od osam žena. Süreyya je posvetila svoj život da odgoji svoje mlade nećakinje kao slobodne i snažne žene.

TURGUT (Necip Memili)

Kemalova desna ruka, Turgut ga poznaje od djetinjstva. Inteligentan, duhovit, hrabar i ljubazan, Turgut je jedina osoba na koju se Kemal može osloniti bez razmišljanja. Osim obnove zgrada, vodi i restoran koji je naslijedio od svog oca.

SACIDE (Aysegül Cengiz)

Sestra Süreyye. Vrlo je vješta u kućanskim poslovima i kuhinji. Štedljiva do mjere pohlepe. Sacide je puno više tradicionalna od Süreyye, zbog čega često dolazi do sukoba između njih.

AYSEL (Gözde Seda Altuner)

Majka Miraya i Seray, snaha u konaku. Nakon smrti supruga, preselila se u konak sa svojim blizankama. Aysel je žena koja je sklona luksuzu i udobnosti, te često dolazi u sukob sa Süreyyom zbog njezine opuštenosti. Nema dlake na jeziku i prema svojim kćerima se odnosi više kao prijateljica nego kao majka.


(Yüz Yillik Mucize) – turska dramska serija, 2023.

Režija: Hilal Saral

Scenarij: Nuran Evren Şit

Glumci:

Birkan Sokullu – Ali Tahir

Ebru Sahin – Harika

Zerrin Tekindor – Süreyya

Necip Memili – Turgut

Aysegül Cengiz – Sacide

Gözde Seda Altuner – Aysel

Yalcin Hafizoglu – Cem

Merve Nur Bengi – Zeren