Najbolji tiramisu na svijetu rade Mario de Santis i Patricia Guerra

Mario de Santis i Patricia Guerra, pobjednici su ovogodišnjeg natjecanja “Tiramisu World Cup” u pripremanju najboljeg tiramisùa na svijetu održanog proteklog vikenda u Trevisu, na trgu Piazza dei signori. Brazilka Guerra napravila je najbolji kolač slijedeći tradicionalni recept dok je De Santis iz grada Quarto d’Altino na sjeveru Italije pobijedio u kategoriji kreativaca sa svojim tiramisùom Dali, s tamnom čokoladom, cimetom i marmeladom od dunja, u konkurenciji od 240  natjecatelja, od kojih stotinjak i izvan Italije – iz Španjolske, Francuske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Slovačke, Nizozemske, Velike Britanije, Irske, Finske, Indije i Tajlanda.

foto The Tiramisù World Cup

“Tiramisù World Cup” promovira Treviso i regiju u cijelom svijetu i ponosni smo što na natjecanju u pripremi proizvoda “made in Italy” sudjeluju natjecatelji iz različitih država. Ovo je još jedna rekordna godina, veliko je zanimanje sudionika i publike i sretan sam što je nagrada prvi put otišla u inozemstvo”, izjavio je Francesco Redi, osnivač ove manifestacije, koju organiziraju tvrtka “Twissen – The Independent Tourism Company Srls” i “Tiramisù Academy”.

Šest obveznih sastojaka

Sedmo izdanje slatkog kupa održavalo se od 5. do 8. listopada, na temu “Treviso i kava” održani su brojni popratni događaji, kušati ga se moglo posvuda, pa je naša dvočlana ekipa nasumce (i na sunce), “random”, odabrala tri mjesta i tri tiramisua zaključivši da je teško nadmašiti onaj koji je radila draga osoba koja je preminula. Pomalo je to proustovski tražiti, vjerojatno uzaludni pokušaj.

Slastičarna i restoran “Treviso Tiramisu” varijantu s mandarinama, lješnjacima, onu “sbagliatu” (pogrešnu), s pistacijom, glutensku ili bezglutensku, s crnom ili bijelom čokoladom, s alkoholom ili bez, sljubit će vam lako s glavnim jelom bili to bakalar, palenta, radič… Ma, kao da se čudite da tiramisu paše uz sve.

Ovu pobjedu posvećujem svojoj obitelji, posebno supruzi Marti koja također sudjeluje u natjecanju, jer je ona prva obožavateljica mog tiramisua – Mario de Santis, 41-godišnji djelatnik protupožarne zaštite u jednoj tvrtci

Originalni recept mora se sastojati od šest osnovnih sastojaka: piškota, sira mascarpone, žumanjaka, a bjelanjaka po želji, kave, kakao praha i bijelog šećera. Sastojke (300 g Vicenzovo piškota by Matilde Vicenzi, Hausbrandt kavu, 250 g Lattebusche mascarpone sira, 250 ml Amadori žumanjaka i 250 ml Amadori bjelanjaka, 1 kg šećera Italia Zuccheri, gorki  Campagnoli kakao prah i 50 cl obične vode koju natjecatelj može koristiti kako želi i treba) osigurava organizator. Kava se priprema u moki; 1 žumanjak jednako je 18 g proizvoda Amadori, dok je 1 bjelanjak isto što i 33 g proizvoda. Alkohol se ne koristi uopće, a natjecati se mogu oni stariji od 18, pod uvjetom da su amateri.

Kreativci su obavezni u kolač uvrstiti mascarpone, jaja (žumanjak obavezno, bjelanjak ako žele), kavu i kakao u prahu. Mogu koristiti Vicenzovo Ladyfingers ili neki drugi biskvit, odnosno bazu. Također mogu dodati smeđi šećer ili zaslađivač umjesto bijelog šećera; med se ne smatra zamjenom za šećer pa se tako u natjecanju vodi kao dodatni sastojak, kojih smije biti najviše tri, s tim da se sastojci koji služe kao zamjena za biskvit, piškote ili šećer ne računaju kao dodatni. Način pripreme i oblik nisu zadani.

Slučajna slastica

Tijekom događanja u dvije minute udaljenoj Loggiji dei Cavalieri mogu se kušati tiramisùi pripremljeni po najboljim recepturama iz prethodnih godina. Jedan kolač prodaje se po cijeni od 4 eura, a “Tiramisù tris” po 10 eura, dok za čašu prosecca valja izdvojiti 2 eura. Od ove godine kupnja se mogla obaviti i online, kako po zaista vrućem jesenskom danu ne biste patili čekajući red umjesto da oblizujete žličicu.

Tiramisù je jedna od deset najpoznatijih talijanskih riječi, koja je uvrštena u više od 23 jezika. Iako prilično jednostavan, a opet tako rijetki ga znaju napraviti baš kako treba, ovaj desert postao je jedna od najpoznatijih slastica na svijetu. Na pitanje kako je nastao, odgovor se nalazi u knjizi Francesce Verdura “Il Tiramisù ha una mamma sola” (Tiramisù ima samo jednu mamu). Iako turistički vodiči putnike znaju zabavljati pričom kako je tiramisù smislila madam u nekom bordelu kako bi pohotnicima vratio snagu, da bi mogli više potrošiti, Alba Di Pillo je, čini se, gospođa koja je Treviso učinila slavnim u svijetu. Slučajno, kako to vrlo često biva!

Alba je kaže legenda radila sladoled od vanilije kad je greškom dodala sir mascarpone u već pomiješana jaja i šećer. Novonastalu kompoziciju isprobala je u kombinaciji s piškotama namočenima u kavu i shvatila da je napravila nešto čudesno. Uz pomoć chefa Roberta Linguanotta usavršila je recept i službeno je desert na meni restorana “Le Beccherie” uvršten 1972.

U studenome 2021. Alba je preminula samo nekoliko dana nakon svog supruga Ade Campeola, s kojim je učinila popularnim ovaj desert. Vijest o njezinoj smrti talijanska regija Veneto objavila je na službenim stranicama, opraštajući se od “La Mamma del Tiramisù”, mame tiramisùa, za koji se smatra da je nastao 1969. godine, a njegov se naziv može prevesti kao “podigni me”.

Razlika u recepturi

Ipak, naravno da postoje prijepori čija je zasluga što svijet uživa u ovom prefinom desertu. Oni koji tvrde da kolač potiče iz Furlanije (Friuli) kažu da ga je prva ranih pedesetih godina 20. stoljeća napravila Norma Pielli u hotelu Roma u gradu Tolmezzo, koji je bio u vlasništvu obitelji Del Fabbro. Gastronom Giuseppe Maffioli ocem tiramisua smatra slastičara Roberta Lolija Linguanotta, te ga povezuje sa sedamdesetima i Adom Campeolom i restoranom “Le Beccherie”. Razlika u recepturi je što se u onom iz Trevisa koriste samo žumanjci, dok u recept iz Furlanije idu i bjelanjci.

U prosjeku se tijekom natjecanja potroši 9000 piškota, 130 kg mascarponea, 3700 jaja, 250 kg kakao praha, 220 kg šećera i 10 kg kave. Oko 3000 ljubitelja ove slastice poželi sudjelovati u ocjenjivanju kandidata, a njih 100 bude odabrano na temelju upitnika koji se sastoji od 15 pitanja i otkriva koliko su “stručni”. Ipak, u polufinalu i finalu glavnu riječ imaju profesionalci. 

Ako smatrate da zaslužujete biti članom organizacije “Tiramisù akademija”, učlaniti se možete za samo 10 eura, što vam otvara i mogućnost otvoriti klub ljubitelja tiramisùa u svome kraju, ako poznajete njih još dvoje! Kalifornija, Brazil i Turska već imaju svoje klubove.

Zahvaljujem se svojoj obitelji i svima koji su me podržavali na ovom dugom putovanju, hvala tiramisuu – Patricia Guerra, 48-godišnja odvjetnica

Nagrade

La Cucina Italiana – Vanessa Orso, finalistica u kategoriji kreativaca;

De’ Longhi – Nadia Ceoldo za najbolju upotrebu cold brew kave;

Hausbrandt – Elisabetta Zanette;

Matilde Vicenzi – Patricia Guerra za pobjedu u kategoriji “originalni recept”;

Strega – Mario De Santis, najbolja upotreba likera Strega u kategoriji kreativaca;

Bellezza BeautyDrop Treviso dodijeljena je za najljepši tiramisu – Cielo Fitipaldi, Urugvaj, u kategoriji originalni recept; Fabio Dall’Acqua, Conegliano, u kategoriji netradicionalni recept;

Moralberti – Fabio Dall’Acqua za najinovativniji tiramisù.

Nadahnjujuće recepte za tiramisu pronaći ćete na stranicama možete pronaći na stranicama Tiramisuworldcup.com i Tiramisuacademy.org.

Foto The Tiramisù World Cup / Tiramisuworldcup.com, K. Bosnić

#twc23 #tiramisù #tiramisu #visittreviso #visitveneto