Kako nam čula obogaćuju život

“Godinama sam proučavala ljudsku prirodu i razmišljala o tome kako bismo mogli izgraditi sretniji život: predmet mog zanimanja bila je znanost duše. Jedna je od mojih najvažnijih spoznaja bila da sretan život možemo izgraditi samo na temelju poznavanja sebe. Što je moj život više odražavao moj temperament, sustav vrijednosti i interese, to sam sretnija bila i stoga sam posvetila mnogo vremena nastojanju da bolje upoznam sebe. Prije nego što sam ušla u taj proces samoistraživanja, pretpostavljala sam: „Upoznati sebe ne može valjda biti baš tako teško. Družim se sa sobom po cijele dane!” No upoznati sebe nije lako.

Kako bih sebe bolje upoznala, postavila sam si pitanja; „Kome zavidim?” „O čemu lažem?” „Što sam voljela raditi kad mi je bilo deset godina?” „Kako da svoj sustav vrijednosti pretvorim u djelo?” Također sam se pridržavala mnoštva odluka usmjerenih na povećanje sreće: „Oživi zamrlo prijateljstvo”, „Pridržavaj se pravila jedne minute”, „Slavi manje praznike” i „Proširi životne horizonte”.

Unatoč svim tim naporima, u zadnjih nekoliko godina počela sam uviđati da se osjećam zarobljeno u svojoj glavi – odijeljeno od svijeta i od drugih ljudi, a i od sebe”.

Gretchen Rubin, autorica velikog svjetskog hita Projekt sreća i nagrađivane aplikacije Happier te voditeljica podcasta Happier with Gretchen Rubin, u svojoj novoj knjizi otkriva neočekivana zadovoljstva koja nam pružaju pet osjetila: užitak gledanja, milinu slušanja, zavodljivost mirisanja, slast kušanja i radost dodirivanja.

Kada je nakon jednog posjeta okulistu shvatila koliko su nam osjetila važna, odlučila je provesti godinu dana dug eksperiment pet osjetila. U knjizi je objedinila najnovije znanstvene spoznaje, filozofiju, literaturu i vlastita iskustva kako bi istražila možemo li svaki dan proživjeti svjesno, smisleno, radosno i povezano – umjesto u svojoj glavi više živjeti u svojem tijelu. Uposlila je svoje prijatelje i obitelj, odlazila na neobične koncerte i večere u potpunom mraku, ispitala stručnjake za razna područja i svakodnevno godinu dana posjećivala muzej Metropolitan kako bi probudila svoja uspavana čula.

Život u pet osjetila knjiga je koja daje duboke uvide i praktične prijedloge poziva nas da upotrijebimo moć zapažanja kako bismo živjeli bogatije, kreativnije, suosjećajnije, vitalnije i sretnije.

“Očaravajuće putovanje kroz znanost i iskustvo potpune uronjenosti u osjete mirisa, okusa, dodira, vida i sluha.” – Adam Grant

Gretchen Rubin je autorica svjetske uspješnice Projekt sreća, a poznata je po svojoj sposobnosti da lako i jednostavno sažme i prenese složene ideje – od znanosti i književnosti do priča iz vlastitog života. Rubin je pridobila veliku i angažiranu publiku koja aktivno prati njezin rad na mnogim medijima. S više od milijun primjeraka prodanih uspješnica i više od 220 milijuna preuzimanja njezinog podcasta Happier with Gretchen Rubin, nagrađivane aplikacije Happier, imaginativnih proizvoda i alata i entuzijastičnih pratitelja njezinih newslettera i društvenih medija, dala je intervju Oprah Winfrey, večerala s nobelovcem Danielom Kahnemanom, šetala s Dalai Lamom, a o njezinom radu pisao je jedan medicinski časopis, kao i The New Yorker i Jeopardy! Karijeru je započela kao pravnica, ali je ubrzo shvatila da se želi baviti pisanjem.