GMO, pesticidi i ograničavanje prava na sjeme

Prošli tjedan bilo je vrlo burno u EU parlamentu, a radi se o izglasavanju novog zakona kojim Europska komisija želi veliku većinu nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO-a), proizvedenih tzv. novim genomskim tehnikama (NGT), regulatorno izjednačiti s proizvodima konvencionalne poljoprivrede, upozorava Silvija Kolar-Fodor, autorica, biovrtlarka, aktivistica i zaljubljenica u prirodu.

“Prava je istina da Europska komisija još uvijek nema dovoljnu većinu da bi ovaj prijedlog zakona prošao. Naime, iako je prošao na Europskom parlamentu, isti dan nije prošlo na Vijeću EU – što znači da sad prema procedurama u EU slijedi trijalog između Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU – i tu države članice mogu imati značajnu riječ. Istovremeno, neki mediji prenose nepotpune informacije i dezinformacije, pa obmanjuju javnost.

Situacija oko novih zakona u EU nije dobra i pod sve većim pritiskom industrije, u EU se gura GMO, više pesticida i pokušava ograničiti pravo na sjeme. I dalje je aktualna kampanja za sjeme te vas pozivam da ju podržite kako bismo mogli napraviti dovoljan pritisak da se zakon napravi boljim.

Što svi mi možemo napraviti? Između ostalog biti čim neovisniji – uzgajati vlastitu hranu, posaditi vlastitu šumu, čuvati vlastito sjeme”. navodi Kolar-Fodor, čiji osvrt na ove događaje, ali i na ostale  zakone koji se upravo donose i koji ugrožavaju budućnost poljoprivrede i očuvanje bioraznolikosti, ali i zdravlja građana u EU, pročitajte na Biovrtu.

Možete pogledati i besplatno online predavanje “Zašto i kako uzgajati vlastitu hranu” koje će biti dostupno do 19.2.

“Tu sam i da vas naučim kako uspješno uzgajati vlastitu hranu unatoč svim mogućim izazovima na vrtu, upravo sada možete upisati moj mentorski program Škola vrtlarenja 2024 gdje ćete u jednoj sezoni dobiti veliko znanje i otkriti kako vrtlarenje može jednostavni i radosni dio života. Priliku za upis u ovaj program imate samo jednom godišnje i to upravo sad – pa nemojte propustiti 🙂 Posljednjih 18 godina inspiriram i educiram vrtlare/ice i one koji to žele postati, kako lako i jednostavno, a uz puno radosti u skladu s Prirodom mogu uzgojiti obilje zdrave hrane. Krenite zajedno sa mnom u novu vrtlarsku sezonu!”, poziva Kolar-Fodor.

foto by Markus Spiske on Unsplash