Zaljubili ste se u muškarca rođenog u znaku Jarca. I što ćete sad?

Već nakon trećeg susreta Jarac će znati želi li trajnu vezu ili ne i pritom mu uopće neće biti važno dijeli li druga strana njegovo mišljenje. U ostvarenju svog nauma bit će uporan poput Bika, a astrologinja Hazel Dixon-Cooper u svojoj knjizi “Born on a rotten day” šali se na račun Jarčevog poimanja romantike tvrdeći da je njegov stav da “partnerica treba imati zatvorena usta i raširene noge”.

Na početku veze može se dogoditi da izgubi kontrolu, pa kroz zube procijedi da vas voli što će se teško ponoviti čak i ako budete sklopili brak. Muškarci rođeni u znaku Jarca, u razdoblju od 22. prosinca do 19. siječnja, smatraju naime da je dovoljan dokaz ljubavi to što su ozakonili svoju vezu i ženi dozvolili da prestane raditi, bude kod kuće i čeka ga.

Ovisno o financijskoj situaciji u spavaćoj sobi će imati mali ured, ili barem prijenosno računalo i telefon kako bi u svako doba dana mogao raditi. Unatoč tome što je sklon unaprijed organizirati svoj ljubavni život, sposoban je osjetiti strast kad se osjeća dovoljno sigurno da može pobijediti suzdržanost i inhibicije.

Treba se pridržavati pravila na putu do cilja, filozofija je Jarca koji sve čini na najprovjereniji mogući način, jer nema smisla površno i iznova činiti bilo kakve privremene stvari, ako one mogu biti učinjene jednom, na najbolji dostupni način. Sve mora imati svrhu i razlog i sve na svijetu ima svoje mjesto i funkciju. Argumentirat će ili učvrstiti sve vrste relacija od onog trena kad ih uvrsti u važne odnose, a do te točke prolazit ćete niz provjera i analiza dok se sve ne posloži na svoje mjesto. Od tada cilj je samo posložiti kriterije odnosa koji moraju biti jasni.

Ne zanima ga igranje uloga, senzualna masaža ili sredstva za podizanje raspoloženja te će vam stoga biti potrebno iznimno strpljenje da bi prestao nositi pidžamu i rukovao se s vama svaki put prije no što se zavuče među plahte.

Kažu da su Jarci izmislili dvostruka mjerila. Dixon-Cooper navodi primjer J. Edgara Hoovera koji je bio strah i trepet FBI-ja, a u privatnosti svog doma nosio je haljine. Ponašao se jarčevski – sve što radiš, moraš raditi u skladu s pravilima i to vrijedi za svih osim za mene.

Jarac nema razumijevanja za ničije osjećaje osim za svoje. Doživljava sebe kao oca obitelji i očekuje da će kontrolirati vaše izdatke, izlaske, ali i način na koji vodite domaćinstvo. Toliko je štedljiv da će provjeravati jeste li do kraja potrošli pastu za zube koju namjeravate baciti.

Naravno da neće bacati stari papir u obližnji kontejner nego će i za njega pokušavati dobiti koju kunu. Neće zaprljati ruke mijenjajući ulje osim ako nije automehaničar niti će kupovati namirnice za večeru ako nije kuhar. Ali, dat će vam dozvolu da nazovete automehaničara ako treba i izdiktirati što sve trebate kupiti u trgovini.

Jarac ne želi partnericu koja će misliti. On želi ženu koja će lijepo izgledati naslonjena na njegovo rame. Pa, ako ste Vaga moguće je da ste njegova idealna družica. Dakle, ako vam se mili neovisnost i individualizam pripremite se na brojne borbe za moć u kojima bi se čak i Škorpion osjećao kao nedorasli amater.

Jarčev je moto: “Čini kako ja kažem, ne kako ja činim”. Pokušavat će napraviti sve da se osjećate zahvalno i odano poput psa kojeg su spasili iz šinteraja. Ako se odvažite i uspijete naštetiti njegovom egu povući će se u zamračenu prostoriju i patiti, pa iskoristite priliku da malo odrijemate.

Za Jarčeve se uopćeno smatra da su ozbiljni, misaoni, ambiciozni, te da uspjeh postižu u kasnijim godinama. Uporni su, imaju snažnu volju, a znaju biti sebični materijalisti. Ostvaruju sve čemu se posvete i kontroliraju osjećaje. Vladar ovog znaka je Saturn, planet kojeg nazivaju i “velikim učiteljem”. U jednom znaku ostaje oko dvije godine, a kaže se da je jedna od najbezosjećajnijih planeta koja osobu tjera da uči na greškama, polako rušeći sve što nije vrijedno.

Za razliku od Dixon-Cooper koja ima svoj satirični način opisivanja horoskopskih znakova, astrolog Damir Jovetić navodi da svaki znak ima svoje pozitivne osobine i da niti jedan od njih dvanaest nije negativan. Ako je solarni, lunarni ili ascendentni znak Jarac naglašen ili je potenciran Saturn u horoskopu, osoba može pokazivati iznimne logičke potencijale, stabilnost u planovima, perfekcionizam i pouzdanost, te osobito ustrajnost u zadanim ciljevima, pa i principijelnost, napominje Jovetić.

Ovaj znak ima najbolju samokontrolu u zodijaku, pa ako je ličnost po strukturi impulzivna, naglašeni Jarac osobi može donijeti trenutke bezrazložnih i pretjeranih eksplozija ili depresija zbog toga što Jarac kontrolira ostatak osobe (horoskopa).

Ozbiljnost i katkad odsustvo veselja obilježja su faza s manjkom energije kojima se ovi ljudi znaju izlagati. Ritualnost i formalizam, te distanciran ili autoritativan stav obrambeni su mehanizmi. Jarcima je važno da imaju jasan i cilj i put do cilja stoga poštuju one koji su ispred njih na tom putu, te nerijetko podržavaju one iza sebe. Otud ovaj znak može biti izvanredan pedagog ili upravitelj uspije li se osloboditi nepotrebne hijerarhičnosti i formalističkih strahova od kaosa. Jarac je gospodar zakonitosti i načela odgovornosti. Mala djeca osim iznimne pouzdanosti i rane zrelosti, mogu biti nefleksibilna, a takvi su tipovi Jarca i kad vole.