Poznati znanstvenik savjetuje kako organizmu olakšati borbu protiv virusa

Profesor Gordan Lauc, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, podsjetio nas je na još jednu zaštitnu mjeru koja nam može pomoći u borbi s patogenima (virusi, bakterije itd.).

Uz pranje ruku u trajanju od barem 20 sekundi i smanjivanjem socijalnih kontakata, borbi protiv virusa možemo pomoći i ovlaživanjem zraka u prostorijama u kojima boravimo. Naime, usna i nosna šupljina prekrivene su mukoznom sluznicom koja funkcionira kao zaštitna barijera protiv virusa i bakterija.

Tijekom zime zbog grijanja unutarnjih prostora dolazi do isušivanja zraka, a time i isušivanja površine sluznice što smanjuje njezinu učinkovitost u borbi protiv patogena. Prof. Lauc podsjetio nas je da problemu možemo doskočiti uz korištenje ovlaživača zraka ili jednostavno kipuće vode.

Međutim, potrebno je isparavanje od 3 do 4 litre vode po danu da bi se postigla vlažnost zraka od otprilike 50%.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale na životinjskom modelu pokazali su da su posljedice influence A bile ozbiljnije te da je mukocilijarni mehanizam obrane od patogena bio umanjen prilikom snižene vlažnosti zraka (10% -20%) u usporedbi s višom vlažnosti zraka (50%).

Uz imunološki sustav, mukozna sluznica  naš je važan saveznik u sprječavanju virusnih infekcija i zato pomognimo svojoj sluznici da funkcionira kao biološka barijera uz učestalo pijenje tekućine i ovlaživanje prostorija u kojima boravimo.