U Spomengaju i iguana: Građani se sve češće odlučuju kremirati kućne ljubimce

Raste broj građana koji se od svojih kućnih ljubimaca žele oprostiti u Spomengaju. Tijekom karantene Spomengaj je svakodnevno zaprimao velik broj upita građana o svojim uslugama, a prošli je tjedan imao najviše posla od svojeg otvorenja. U tom je tjednu kremirano čak 20 kućnih ljubimaca. Među njima su bili psi, mačke, zamorci i jedan tvor.

„Iza nas ostaje razdoblje koje ćemo pamtiti po pandemiji novog koronavirusa i potresima u Zagrebu. Mnogo se ljudi borilo s negativnim emocijama, a upravo su kućni ljubimci ti koji ljudima pomažu da ih prevladaju. Boraveći kod kuće mnogi su se građani i dodatno zbližili sa svojim ljubimcima. Drago nam je da osjećaju koliko su im ljubimci dragocjeni i da se od njih kada uginu, opraštaju na dostojanstven način“, kazala je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja, groblja i krematorija za kućne ljubimce Grada Zagreba.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba na koju se naslanja Spomengaj, istaknuo je kako je proteklo razdoblje dodatno zbližilo djelatnike koji se u Maksimiru i Dumovcu brinu za dobrobit životinja u Zagrebu:

„Djelatnici Zoološkog vrta, Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Spomengaja proteklih su se tjedana dodatno povezali i zajedno izvrsno surađivali. Potvrda toga je i pjesma Lupi petama koju su zajedno snimili. Duh je to koji će nas pratiti i u nadolazećem razdoblju.“

Najviše građana u Spomengaju se odlučuje za kremiranje kućnih ljubimaca kako bi njihov pepeo preuzeli u urni. Nekim kremiranjima i ukopima prethodi ispraćaj. Tako djelatnici Spomengaja svjedoče mnogobrojnim dirljivim trenucima.

Francuskom buldogu Woodyju organiziran je ispraćaj u vanjskom paviljonu Spomengaja, a uz vlasnika od njega su se došli oprostiti i njegovi pseći potomci – sin i unuk. Uz Woodyjevo je tijelo vlasnik položio i „pušlek“ cvijeća s njegove omiljene livade.

Građani najčešće kremiraju pse i mačke, no ima tu i neobičnih kućnih ljubimaca. Uz tvora koji je stigao iz Rijeke, tu je nedavno bila i prekrasna iguana iz Novog Zagreba. Njezina je vlasnica kazala kako je ta iguana dokaz da i gmazovi mogu voljeti ljude s kojima žive.

Budući da je građanima proteklih tjedana bilo preporučeno da bez razloga ne napuštaju svoj dom, Spomengaj je imao i veći broj izlazaka na teren, tj. preuzimanja tijela ljubimaca na adresi na kojoj su živjeli.