S gospodinom Bijelićem proslavite Dan biljnih burgera

Nije slučajno da se baš 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, posljednjih godina počeo obilježavati i Dan biljnih burgera. Ovim Danom skreće se pozornost na činjenicu da možemo zamijeniti namirnice životinjskog podrijetla biljnim alternativama, pa tako i hamburger.

Biljni burgeri postaju redovitom ponudom restorana, pa tako danas možete isprobati neki od njih, a ako i ne pronađete gotov biljni burger koji će vam se svidjeti, napravite svoj


Gospodin Bijelić

(pobjednik drugog Veganskog kulinarskog izazova Prijatelja životinja)

Sastojci:

Za burgere:

–  400 g kuhanog i ocijeđenog bijelog graha

–  1 mali luk

–  1 češanj češnjaka

–  1 velika žlica sitno sjeckanog svježeg peršina

–  2 velike, pune žlice sitnih zobenih pahuljica

–   1 velika, puna žlica lanenog brašna

–  2 veganska peciva za hamburgere.

Začini:

– sol, kajenski papar, majčina dušica, kurkuma.

Za umak:

–  pola sitno sjeckale jalapeno (ili neke druge) ljute papričice

–   4 velike žlice veganske majoneze (ili tofuneze).

Začini:

– prstohvat soli i zrnaca češnjaka, zeleni papar, sjemenke kopra.

Dodatno povrće:

–  jedna rajčica

–  jedan svježi krastavac

–  jedna šaka mladog špinata

–  2 velike žlice alfa-alfa klica

(ili neko drugo, sezonsko povrće, i kombinacija šampinjona, rikule i karmeliziranog luka je ispobano odlična)

–  biljno ulje

Foto Ana Matorić

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i listove peršina.

U tavi zagrijte jednu žlicu biljnog ulja.

Dodajte luk i dinstajte ga nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne požuti. Pospite prstohvatom soli.

Zatim umiješajte češnjak i peršin. Dinstajte na laganijoj vatri dok češnjak ne postane mirisan.

U velikoj zdjeli kombinirajte lukovičasto povrće s grahom te usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete smjesu glatke konzistencije.

U smjesu umiješajte laneno brašno i zobene pahuljice pa ju obogatite prstohvatom soli, ½ žličice kurkume, 1/3 žličice kajenskog papra i ¼ žličice majčine dušice.

Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta, a za to vrijeme pripremite umak i narežite ostatak povrća.

Narežite rajčicu i krastavac na kriške.

Pripremite umak kombinirajući sve sastojke u maloj zdjeli.

Ako želite da vaša peciva budu topla i hrskava, stavite ih u toplu pećnicu na nekoliko minuta, dok ne pripremite svoje biljne pljeskavice.

Vlažnim rukama, oblikujte 4 pljeskavice od smjese. Kako biste spriječili njihovo raspadanje, vodite računa o tome da budu debljine oko 2-2,5 centimetra. Iako su vaše pljeskavice već sada ukusne i spremne za konzumaciju, želite ih staviti u tavu na nekoliko minuta, kako bi njihov okus postao još bolji.

Pljeskavice stavite u vruću tavu, podmazanu s nekoliko kapi ulja (ne želite ih natopiti uljem, koristite malu količinu ulja samo kako ne bi izgorile) i pecite ih sa svake strane 1-2 minute.

Napravite divan veganski burger! Prerežite peciva na polovice. Jednu polovicu premažite umakom, a zatim dodajte mladi špinat, 1 ili 2 pljeskavice, kriške rajčice i krastavca i na vrh alfa alfa klice. Preklopite.

Budite ponosni na sebe! Pripremili ste ukusan, nutritivno vrijedan burger i pritom niste sudjelovali ni u kakvom obliku okrutnosti. 😊

Recept: Ana Matorić


Postoji zaista mnogo vrsta biljnih burgera – od onih od konoplje do onih koji svojim okusom, mirisom i strukturom sliče mesnim burgerima. Kušajući takve burgere, mnogi ne primjećuju razliku u okusu, ali su svjesni razlike u sastavu te utjecaju na okoliš.

Za jedan biljni burger iskoristi se čak 99 posto manje vode i 93 posto manje obradive površine te se utroši 46 posto manje energije nego za mesni burger. Također, biljni burger uzrokuje 90 posto manje globalnog zatopljenja, a daje jednaku i veću količinu bjelančevina i drugih nutrijenata, bez kolesterola i bez klaonica. 

„Iako je očito, često moramo podsjećati da hamburgeri ne rastu na drveću”, navode Prijatelji životinja ukazujući da se još premalo razmišlja o tome kako hrana koju jedemo dolazi do naših tanjura. Pojašnjavaju da danas imamo na izbor mnoštvo odličnih veganskih proizvoda i zaista možemo razmisliti što jedemo i kako to utječe na nas, druge ljude, životinje i okoliš.

Obilježavanje Dana biljnih burgera dobro je zagrijavanje za nadolazeći 9. VegeSajam na zagrebačkome Trgu bana Jelačića 23. lipnja.