“Što više pletem i heklam, više ideja imam…” Predstavljamo brend Bolkica

Iza novog hrvatskog brenda Bolkica krije se vještina koju je vlasnica brenda Puljanka Ivana Bolković naučila od svoje bake. S pet je godina Ivana uz baku stvorila svoju prvu rukotvorinu od žute vune. Iako oblik nije bio onakav kakav je zamislila, rodila se ljubav.

“Baka s kojom sam provodila jutra je često plela, prisjeća se Ivana. Ja sam joj rado pomagala dok jednoga dana pred mene nije stavila klupko žute vune. Toliko sam griješila i kretala ispočetka da bi na kraju isplela nešto što je imalo oblik Istre, kaže sa smješkom. Dugo godina ga je baka čuvala. Od tada sam povremeno plela, ali nikad kao sada”.

Ivana i njen brat su zahvaljujući baki imali prave džempere s likovima iz tada najpoznatijih crtanih filmova. Plela je i druga baka, kao i mama.

“Bili smo baš ponosni, priča Ivana. Mogle su nam isplesti što god smo brat i ja poželjeli. Tada, u vrijeme kad nije bio tako velik izbor odjeće, mi smo šetali u njihovim kreacijama”.

Inače, ova komercijalistica i dobra poznavateljica maslinovog ulja nakon što odvodi ture gostiju kroz maslinike i s njima kuša ona najfinija, opušta se upravo uz pletenje i heklanje.

“Možda je to zato jer je sve počelo kao igra, a možda baš zato što mogu stvoriti nešto unikatno i posebno”, kaže Ivana.

Živimo dosta ubrzano i stresno, a ovo je vrijeme kad sjednem i uživam u miru i svojim mislima.

“Osjećaj da sam nešto stvorila svojim rukama je neopisiv”, odmah nadodaje.

“Nakon prve rukotvorine koju sam isplela, kaputića za svoju mezimicu Lulu, počela sam plesti kape, sve dok se nisam upoznala s novim materijalom. Zpagetti yarn ili reciklirani pamuk me osvojio jer sadrži i tu ekološku komponentu. Misao je isprva bila da isheklam jastuk, ali sam se u trenutku predomislila i izradila svoju prvu torbicu”.

Od tog trenutka Ivana je znala da je otkrila što točno želi izrađivati. Iako je svaki početak težak, nije odustajala.

“Prvih nekoliko torbica sam isheklala i potpuno rasplela, ali sam, poučena iskustvom iz najranijih dana, na to i računala. Na to računam i kad pokušavam stvoriti neki novi bod, novi način heklanja”.

Pri izradi koja traje satima, nekad i danima, ova svestrana Puljanka koristi samo prirodne materijale – pamuk i drvo do kojih nije uvijek jednostavno i lako doći.

“Svaka torbica nastaje spontano i tijekom procesa izrade često tek u zadnji tren odlučim kako će konačno izgledati. Detalji se sami slažu. Ručka, privjesak, mašna. Bitan je taj dobar osjećaj”, kaže Ivana kojoj je prije svega bitno da i sama bude zadovoljna s konačnim proizvodom.

S bojama si nikad ne postavlja granice. One su sastavni dio njenog života, pravo veselje. Ljeti je, kaže, sve šarenije i veselije, no to ne znači da ni zimi iz njezine radionice ne izlaze komadi u toplim bojama.

Podrška prijatelja i obitelji joj je, ističe, od velikog značaja, a da je Bolkica osvojila brojne Hrvatice, dokazuje sve veći broj primjeraka u njihovim modnim kombinacijama. Neki od komada otputovali su i u inozemstvo.

“Granice ne postoje”, zaključuje Ivana. “Što više pletem i heklam, više ideja imam. Jedan je to začarani krug lijepog i kreativnog iz kojeg ne želim nikad izaći”.