AFERA PROFUMO Iza kulisa suđenja Christini Keeler

Nova željno iščekivana serija na programu Epic Drama, Suđenje Christine Keeler, odlazi iza kulisa da bi ispričala priču o temama spolnosti i kulture u kontekstu jedne od najzanimljivijih i najpoznatijih priča suvremenog doba: nizu događaja iz 1960-ih godina koji se zajednički nazivaju „Afera Profumo”. Scenarij za seriju napisala je nagradom BAFTA ovjenčana književnica i scenaristica Amanda Coe (Slijepa ulica, Put u visoko društvo, Life In Squares), dok je redateljica Andrea Harkin (Come Home, Clique). Premijeru možete pogledati u srijedu, 14. travnja, u 21 sat ekskluzivno na programu Epic Drama.

Ova uzbudljiva šestodijelna serija okupila je impresivnu glumačku postavu u kojoj su i Sophie Cookson (Kingsman, Tajna služba, Gypsy, Crvena Joan) u naslovnoj ulozi Christine Keeler, James Norton (Mafia, Rat i mir, Happy Valley) kao Stephen Ward, Ellie Bamber (Jadnici, Orašar i četiri kraljevstva) kao Mandy Rice-Davies, Ben Miles (Kruna, Posljednja truba) kao osramoćeni ministar John Profumo i Emilia Fox (Nijemi svjedok) kao njegova supruga Valerie Profumo.

Hladni je rat 1962. godine dosegnuo vrhunac tijekom kubanske raketne krize, dok je britansku vladu potresao niz seksualnih i špijunskih skandala. Dok je premijer Harold Macmillan pokušavao zavesti red, pojavile su se glasine da je njegov oženjeni ministar rata John Profumo u ljeto 1961. godine dijelio ljubavnicu zajedno s jednim ruskim špijunom. Bilo je to potencijalno poniženje koje si država nije mogla priuštiti.

Mlada manekenka Christine Keeler ostavila je svoju aferu s Johnom Profumom iza sebe, a on je, uz potporu svoje supruge i bivše glumice Valerie Hobson, postao potencijalni kandidat za sljedećeg premijera. Međutim, nakon što je skandalozni ljubavni trokut između Christine i dvojice muškaraca s Kariba doveo do dramatičnog okršaja vatrenim oružjem, Christine se iznenada našla u središtu pozornosti. Ukazala joj se prilika da proda svoju priču i dođe do novca u Britaniji 1960-ih godina kojom su dominirali muškarci, pa je novinarima ispričala sve o svojim aferama s Profumom i Rusom. Sve je potvrdila i tajnim ljubavnim pismom koji je poslao Profumo. To je pokrenulo lanac događaja koji je doveo do pokušaja zataškavanja i nacionalnog skandala, dok je ulogu žrtvenog janjeta dobio muškarac koji ju je upoznao s Johnom Profumom, Christinein pouzdanik Stephen Ward.

Smještena u uzbudljivo vrijeme promjena u klasnim, rodnim i rasnim odnosima, serija Suđenje Christine Keeler odlazi dalje od novinskih naslova koji su pratili taj dramatični britanski skandal, koji je ovdje ispričan kroz živote njegovih ključnih protagonista koji se prisjećaju te zloglasne afere.