Kad se Japan i Peru spoje u kuhinji nastaju neobična jela

Na svijetu postoji velik broj kultura, od kojih svaka ima svoj poseban gastronomski izričaj, određene namirnice koje se najčešće koriste i specifične začine. Pored brojnih kultura i njihovih jedinstvenih gastronomskih odrednica, postoji i tzv. fusion kuhinja. Ona spaja različite kulinarske elemente iz dvaju ili više različitih kultura, često kombinirajući ono najbolje od njih. Fusion kuhinja posljedica je migracija ljudi iz jedne države u drugu (a nerijetko i kontinenta), pri čemu su doseljenici kombinirali i spajali svoju tradiciju s tradicijom zemlje u koju su doselili – tako su nastajala nova i zanimljiva jela.

Jedna od poznatijih svjetskih fusion kuhinja je Nikkei – kombinacija Japana i Perua. Premda na prvu zvuči neobično – spoj pomalo sterilne japanske kuhinje bez puno začina i vrele južnoameričke kulture, s mnogo začina i šarenila – Nikkei upravo predstavlja savršen balans između te dvije države, kako u korištenju začina, tako i u količini porcije na tanjuru. Svoje korijene vuče iz Perua, gdje se nalazi druga najveća zajednica Japanaca u Južnoj Americi (nakon Brazila), kada su japanski doseljenici, nedugo nakon dolaska, u nedostatku svojih namirnica i začina počeli spajati tradicionalne okuse i tehnike sa sastojcima koji su im bili pri ruci.

Na taj način kreirana su zaista specifična i ukusna jela, koja odnedavno možete isprobati i u Zagrebu, u restoranu Takenoko. Na čelu s vrhunskim chefom Rabbi Ataurom, koji se tokom karijere usavršavao u najslavnijim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta, te chefom Mariom Starmanom i suchefom Teodorom Burićem, ali i ostatkom tima, Takenoko predstavlja fantastičan spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje s veselom, svježom i pikantnom kuhinjom Perua.

Najznačajnija karakteristika koju obje kulture njeguju u svojim kuhinjama je svježa riba – Japanci ju koriste za sushi i sashimi, dok Peruanci od nje rade jedno od svojih najistaknutijih jela – ceviche. Nikkei kuhinja, osim sto obiluje svježom ribom, obogaćena je limetom, aji papričicama i korijanderom, što joj daje jednu posebnu notu. A upravo svježa riba poslužila je kao inspiracija chefu Atauri za neobične slasne voćno-riblje kombinacije, poput svježeg brancina u umaku od marakuje i hrskave tapioke. Osim prethodno spomenutog cevichea, tu su još i tartar i nigiriji s hrskavom kvinojom, janjeći kotleti servirani u umaku od ananasa i hlap u tempuri s aji panca chilli papričicama.

Foto: Bojan Zibar