Jeste li čuli za WWOOF-ere? Putuju, borave i rade na organskim farmama

Word Wide Opportunities on Organic Farms, odnosno skraćeno WWOOF, je svjetska mreža koju čine organske farme iz 83 države, a koju je 1971. godine pokrenula Engleskinja Sue Coppard, tajnica koja je bila zaposlena kao tajnica, a bila je velika ljubiteljica organskog uzgoja hrane. Budući da nije imala priliku baviti se ekološkom poljoprivredom, Sue je našla način kako ostvariti svoje želje. Organizirala je dvodnevni radni izlet na farmu blizu Sussexa, a nakon tog vikenda i drugi su farmeri poželjeli primati volontere.

WWOOF se počeo razvijati i širiti te danas okuplja mnoge farme diljem svijeta, njih 26 je čak iz Hrvatske, a potrebna im je pomoć u radu s konjima, ljekovitim i začinskim biljem, u masliniku, voćnjaku ili vrtu.

Na službenoj internetskoj stranici WWOOF-a nalazi se popis država na gotovo svim kontinentima koje su članice ove mreže. Volonteri mogu odabrati gdje žele ići, kao i vrstu posla kojim se žele baviti.

Za rad na imanju potrebno je nekoliko sati, najčešće pet-šest dnevno, volonterima je omogućen besplatan smještaj, hrana i edukacija iz organske poljoprivrede. Jednogodišnja članarina iznosi 25 eura, a 40 za dvije osobe, što članu omogućuje da saznaju detalje o domaćinima, kontaktiraju ih i dogovore boravak.

Ciljevi WWOOF-a su poticanje organskog uzgoja i širenje znanja, poticanje života i rada u prirodi, razmjena iskustava između volontera i domaćina, upoznavanje novih kultura te obnavljanje čovjekova odnosa s prirodom. Zadaće WWOOF-era najčešće su sadnja, rezanje, plijevljenje, briga za domaće životinje i slično, ovisno o farmi i dijelu godine.

To je prije svega razmjena iskustava, pomoći, informacija. Volonteri mogu očekivati da će dobiti smještaj, hranu, ali od njih se očekuje da se okušaju u organskom uzgoju te da su skloni ekološkom stilu života.