Haig: Oduševljen sam ekranizacijom svog romana “Dječak zvan Božić”

Nije uvijek lako odrastati kao jedan od nekolicine ljudskih bića u Elfhelmu, čak i ako su tvoji posvojitelji nedavno vjenčani Otac Božić i Mary Božić. Za početak, odlasci u vilenjačku školu mogu biti naporni kada moraš pjevati božićne pjesme svaki dan – čak i u srpnju – i kada ti ne pođe od ruke položiti razne ispite, poput onih iz pravljenja igračaka. Osim toga, vani zna biti jako, jako hladno. No kada ljubomorni Uskrsni Zec i njegova vojska zečeva odluče napasti Elfhelm i spriječiti Božić, Amelia, njezina nova obitelj i vilenjaci moraju iznova spasiti Božić, prije nego li bude prekasno…

Otac Božić i ja“ novi je dječji roman autora uspješnica „Dječak zvan Božić“ i „Djevojčica koja je spasila Božić“ Matta Haiga. Autor je to koji piše uspješne naslove i za odrasle i za djecu, a u njima često spaja stvarnost i maštu, ali uvijek s barem jednim neobičnim preokretom. Njegovi najprodavaniji romani prevedeni su na 40 jezika i prodani u nekoliko milijuna primjeraka diljem svijeta. Ovu veselu, zabavnu i čarobnu priču ilustrirao je Chris Mould, a knjigu je prevela Mirjana Jurić-Pajić.

Osim što je jedan od najprodavanijih autora za odrasle, Matt Haig dobitnik je nagrada Blue Peter Book Award i Smarties Book Prize te je radi svojih priča za djecu i mlade tri puta bio nominiran za Carneige Medal. Inspiraciju za pisanje božićnog serijala dobio je kada ga je njegov sin upitao što misli kakav je Otac Božić bio kada je bio mali.

-Inspiracija i ideja za pisanje serijala došla mi je zahvaljujući sinu Lucasu koji me jednog dana pitao kakav je Djed Božićnjak bio kao dječak. To je bio početak nakon čega sam krenuo pisati te dječje romane.

Uspjeli ste oduševiti najtežu publiku – djecu. Oni se ne ustručavaju iskreno reći sviđa li im se neka knjiga ili ne. Jesu li vaša djeca vaši najveći kritičari?

-Zapravo jesu! Oni su mi od velike pomoći, a meni pisanje olakšava što mi je kao piscu uvijek dobro znati i imati na umu kome pišem. Tako i ja za vrijeme pisanja dječjih naslova uvijek mislim na svoju djecu i što bi oni mislili o tome.

Postoji li recept kako napisati uspješan dječji roman? 

-Pronađite najboljeg ilustratora i zabavljajte se za vrijeme pisanja. Uživanje je onda zarazno!

U svojim romanima vraćate se onim „starim“ djetinjstvima gdje postoje sreća, bezbrižnost, igra, čarolija i sve ono što današnje nove generacije ne dožive. Tehnologija je jedan od glavnih razloga za takvo odrastanje. Kao otac i autor, kako gledate na sve to? 

-Kao i svaki roditelj moram biti spreman na mnogo kompromisa. Naša djeca odrastaju u modernom svijetu, svidjelo se to nama ili ne. Otac sam dvoje djece. Pearl (12) i Lucas (14) gledaju TV, igraju igrice, ali ih još uvijek uspijevam držati dalje od društvenih medija.

Knjiga nosi i važne poruke svakom djetetu. Koja je vama omiljena?

-Odnos tuge, žaljenja i nade. U jednom se naslovu djevojčica oporavlja od očeve smrti i odlaska njezine majke, ali unatoč svemu tome ona i dalje svijet promatra kroz čaroliju.

„Ljubav prema osobi ne nestaje… Iako njih više nema. Imamo uspomene, znaš Amelia. Ljubav nikada ne umire. Mi volimo nekoga i oni vole nas, a takva nas ljubav štiti. Veća je od života i ne nestaje s krajem života. Ona živi u nama. Oni žive u nama. U našim srcima.“

Božićna se čarolija preselila i na televizijske ekrane. Netlix je u studenom objavio film „Dječak zvan Božić“ snimljen prema prvom naslovu iz serijala u režiji Gila Kenana. Srdačna je to priča o počecima Djeda Mraza koja obiluje akcijom, humorom i toplinom. U glavnim ulogama našli su se Kristen Wiig, Michiel Huisman i Maggie Smith.

-Oduševljen sam. Pogledao sam film i briljantan je. Zahvalan sam redatelju Gilu Kenanu što ga je učinio specijalnim i jedinstvenim.

Koji su vaši uzori u svijetu dječje književnosti?

-C. S. Lewis, Roald Dahl, Tove Jansson, S. E. Hinton, Paul Gallico…

Ono što vas izdvaja od ostalih autora je činjenica da pišete i za odrasle. Upravo ste u knjigama objavljenim na hrvatskom upozoravali na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, ali i brige o našem tijelu. Kako očuvati zdravu glavu u ovom izazovom vremenu?

-Mislim da smo svi preopterećeni. Vijesti, društvene mreže, posao… Mislim da je za zdrav razum i glavu potrebno organizirati naš život i shvatiti što nam je zaista važno.

U kojem žanru vi najviše uživate? Koje su prednosti pisanja za djecu, a koje za odrasle?

-Uživam u pisanju općenito, bilo to za djecu ili odrasle. Moram priznati da sam više stvari naučio pisanjem za djecu jer tada možete otići u krajeve svoje mašte i istraživati bez straha i srama. U knjigama za odrasle pokušavam pisati pristupom kao da pišem za odraslu djecu.


Guardian je Haigovo pisanje opisao kao “čudesno čudno”, a New York Times nazvao ga je “romanopiscem velikog talenta” čije je pisanje “smiješno i potresno”. Popularni Goodreads proglasio je njegov roman „The Midnight Library“ najboljom knjigom 2020. godine.