Recept: Štrudla jaškovskog baruna

Evo i recepta za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na najslađem hrvatskom festivalu – Štrudlafestu.

Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)

Tijesto:

480 g brašna,

300 ml ulja,

20 g soli,

300 ml vode.

Nadjev:

1,4 kg jabuka,

200 g mljevenih oraha,

100 g grožđica,

240 g šećera,

120 g vanilin šećera,

10 g cimeta,

100 g krušnih mrvica.

Umak:

mlijeko,

puding od vanilije,

šećer.

Dekoracija:

mljeveni orasi,

menta,

po želji: rum.

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke oguliti i naribati i u posudu dodati šećer, vanilin šećer, cimet, izmiješati sve sastojke.

Zatim prstima razvucite tijesto. Na razvučeno tijesto – na polovicu stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipati orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.

Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.

Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479, 38 metara.

Foto: Demjan Rožman