Izložba “Oni”: Duhovite karikature bračnoga para Tisje Kljaković Braić

“Oni” je naziv izložbe Tisje Kljaković Braić  postavljene u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, Zagreb, koju će zainteresirani moći razgledati do 22. rujna.

Na izložbi Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice propituju se aktualne teme iz naše svakodnevice koje su kontekstualizirane i radovima priznate slikarice, ilustratorice i spisateljice Tisje Kljaković Braić Oni.

Autorica je hit-knjiga: U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje. Upravo u središtu njezina umjetničkog propitivanja jest svakodnevni život koji je ispunjen sitnicama, prepoznatljivim dnevnim rutinama, kao i malim ritualima bračnog para i uspomenama koje se prepričavaju u obitelji ili pri druženju s prijateljima u opuštenoj atmosferi.

Kako i sama autorica kaže, „neke su stvari i izlazile iz reportoara, pa je bio zadnji čas zapisati ih kako se ne bi zaboravile“.

Izloženi radovi Tisje Kljaković Braić, njezine duhovite karikature bračnoga para kojima bilježi svakodnevicu ilustriranu s puno humora, karakterističnoga za dalmatinski mentalitet, ali u kojemu se svi pomalo prepoznajemo jer o pojedinim prikazanim „situacijama“ imamo i svoju osobnu priču.

Te osobne priče rado prepričavamo jer su nam smiješne i želimo ih ne samo ponovno prepričati svojoj obitelji, nego podijeliti i s našim prijateljima, dragim osobama. No, te priče imaju puno dublji smisao i značenje jer one bilježe sjećanja na proživljeno osobno iskustvo i na taj ih način čuvaju kroz pripovijedanje o obitelji, bakama i djedovima, onima koji više nisu s nama, ali su kroz tu priču ovdje i dalje s nama žive.

Iz crteža i poruka Tisje Kljaković Braić možemo iščitati puno više – o toploj i iskrenoj priči o ljubavi između dva bića, povezanosti s obitelji i prijateljima, kao i ljudima koje slučajno srećemo u svakodnevici. Tisja progovara o međuljudskim odnosima, o našim manama i kvalitetama, ali i o reakcijama na neke aktualne događaje koje čitamo i gledamo s osmijehom na licu, prisjećajući se i vlastitih zgoda i nezgoda, svoje obitelji i nekog minulog vremena.

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele.

Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga: U malu je uša đava, Oni i Oni 2, Pita moja mama imate li jedno jaje.
Živi i radi u Splitu.