Od latica do Pink Floyda: Dizajnerski nakit brenda Lapis

Svaki kamenčić, kap mora ili žičica namotana oko komadića drveta postaje neiscrpno vrelo inspiracije Suzani Jagar-Vrkić, umjetnici koja je mnogima poznata kao dizajnerica unikatnog nakita Lapis za kojeg kaže kako nije baš fotogeničan i da uživo izgleda puno bolje, pa se ako se želite uvjeriti da je to uopće moguće uputite u galeriju u Tkalčićevoj 32 u Zagrebu. 

Inspiraciju i mir Suzana pronalazi u prirodi, posebice je zaokupljaju boje i teksture kamena, otoka, pijeska, divljih plaža, pa se u njenom “unique by default” nakitu često nađe i poneki oblutak s omiljene joj plaže Čiste što se nalazi na Pagu, otoku na kojem je upoznala i supruga Emilija Vrkića, koji se te davne 1994. također počeo baviti izradom nakita. Galeriju Lapis u kojoj ćete ih i danas sresti otvorili su 1999. godine.

Neke od kolekcija nakita koje su napravili su Čista inspirirana istoimenom divljom plažom, Wild roses, Dark side nadahnuta glazbom Pink Floyda, Cvjetići, Dragonfly, Red spot inspirirana Japanom, Aquarelle, Tiffany, Purple, Latice…

Modele zbog kojih vam srce brže zakuca moguće je naručiti, no svaki je komad nakita jedinstven jer nije rađen po šabloni ili kalupu, nego se sve ručno izrađuje, reže, brusi. 

Suzana Jagar-Vrkić rođena je 1970. u Zagrebu. Studirala je Indologiju i Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već na prvoj godini fakulteta počinje se baviti izradom nakita od keramike, uglavnom inspirirana starim civilizacijama koje je u to doba istraživala studirajući.

Lapis je hrvatski brend dizajnerskog i umjetničkog nakita, a potpisuje ga bračni par Suzana Jagar-Vrkić i Emilio Vrkić. 

Pohađa tečaj kiparstva kod prof. Nikole Pečka (Centar za likovni odgoj grada Zagreba) i tečaj keramike kod Mirjane Rajković (Pučko otvoreno učilište, Zagreb). Završava program za oblikovanje suvremenog nakita kod Davora Šuka (POU) i tečaj izrade umjetničkog nakita kod Lazera Lumezija (Otvoreni atelier Lumezi). Svoje radove tada prodaje po galerijama diljem obale i nekoliko galerija u Zagrebu.

Godine 1995. otvara obrt koji se bavi izradom nakita, ogledala i svjetiljki, a 1999.  otvara poklon galeriju Lapis u Zagrebu, u kojoj radi do danas. Sudjelovala je na više izložbi, te surađivala s modnom kućom Heruc (nakit na reviji), s dizajnerom Igorom Dobranićem (nakit za kolekciju jesen-zima 2014/15.), te 2017. s modnim brendom Helenas. Za Vidu Jerman koja je u predstavi „Najduži dan Marije Terezije“ Mire Gavrana igrala glavnu ulogu 2001. izradila je ogrlicu, koja je dio kostima Marije Terezije. Članica je ULUPUH-a.

Emilio Vrkić rođen je 1974. u Zadru. Bavi se izradom nakita i svjetiljki. Djetinjstvo je proveo s ocem u radioni učeći mehaniku, pa je njegov izričaj više inspiriran geometrijom, minimalizmom, precizan i moderan. Izradu svjetiljki i ukrasnih predmeta uči u atelieru kod Zorana Vicebana i završava tečaj fotografije na Pučkom otvorenom učilištu. Izradom nakita počinje se baviti 1994. 

Facebook: Lapis mini jewelry i Lapis Art Jewelry