Kako odluke donesene na temelju kineskog horoskopa utječu na sve ljude

Jeste li ikad razgovarali s Kinezom koji vas je pitao koji je vaš horoskopski znak? Nemojte misliti da je samo čavrljao s vama. Ako ste odgovorili da ste Majmun, on je odmah znao koliko godina imate. Pitati za horoskopski znak zapravo je pristojan način pitati za vašu dob. Otkrivajući svoj horoskopski znak, onome tko poznaje kinesku astrologiju omogućujete  procijeniti o vašoj sreći ili nesreći, osobnosti, prilikama u karijeri i kakva će vam biti godina. Ako podijelite s njima i partnerov znak, moći će steći ideju i o vašem privatnom životu. Možda ne vjerujete u kineski horoskop. Ali obzirom utječe na četvrtinu svjetske populacije, bilo bi dobro da znate bar osnove, tvrdi ShaoLan Hsueh, autorica start-upa za učenje kineskog jezika Chineasy.

Većina zapadnjaka pozna horoskop i dvanaest znakova. Kineski horoskop je drukčiji. To je dvanaestogodišnji ciklus koji počinje sa Štakorom i završava sa Svinjom, bez poveznica sa zviježđima. Ako ste se rodili 1975. vi ste Zec. Kinezi su napravili vrlo komplicirani teorijski sustav baziran na yinu i yangu, pet elemenata i dvanaest životinja. Tijekom tisuća godina, ova popularna kultura je utjecala na glavne odluke ljudi, kao što su davanje imena djeci, sklapanje braka, karijeru, odnose i neke od posljedica su prilično nevjerojatne.

Kinezi vjeruju da se određene životinje slažu bolje od drugih, pa parovi biraju određene godine kad će postati roditelji, kako bi osigurali prosperitet obitelji. Čak će horoskop uzeti u obzir i prilikom ulaska u romantične odnose. Svinja bi trebala imati romantičnu vezu s Tigrom, Kozom ili Zecom. Smatraju i kako su neke životinje prirodni neprijatelji. Svinja mora biti oprezna sa Zmijom. Vjeruju kako neke životinje imaju više sreće od drugih, poput Zmaja. Za razliku od zapadne tradicije, u Kini je Zmaj simbol moći, snage i bogatstva. Svačiji san je imati dijete Zmaja. U Godini Zmaja, 2012., stopa nataliteta u Kini, Hong Kongu i Tajvanu porasla je za pet posto. To znači milijun beba više. Uz tradicionalnu sklonost prema dječacima, odnos djece muškog i ženskog spola bio je te godine 120 prema 100. Kada ti dječaci Zmajevi odrastu, suočit će se s većom konkurencijom u ljubavi i na tržištu rada. Po statističkim podacima siječanj 2015. obilježio je velik broj carskih rezova. Zašto? To je bio posljednji mjesec godine Konja. Nije da Kinezi toliko vole konje, to je bilo zato jer su pokušavali izbjeći nesretne bebe Koze.

Tigar je još jedna nepoželjna životinja, zbog svog promjenjivog temperamenta. U mnogim kineskim regijama tih se godina bilježi nagli pad stope nataliteta. No, možda treba horoskop gledati iz drugog kuta, jer će bebe Tigrovi i Koze imati manju konkurenciju kad odrastu. Možda su sretnici.

“Zanimljivo je da su na Forbesovom popisu 300 najbogatijih ljudi na svijetu i dvije najnepoželjnije životinje, Koza i Tigar, i to na samom vrhu liste, čak ih ima više od Zmaja. Dakle, možda bismo trebali uzeti u obzir da je bolje imati manju konkurenciju. Puno Kineza donosi odluke o ulaganju novca na osnovu horoskopskog znaka. Iako su vjerovanja i tradicija prisutni tisućama godina, trend njihovog korištenja pri donošenju velikih odluka događa se tek posljednjih nekoliko desetljeća. Siromaštvo, suša, glad, pobune, bolesti, građanski ratovi obilježili su kinesku povijest, ali na kraju, Kinezi imaju bogatstvo i tehnologiju za stvoriti život kakav su željeli. Kako Kina ima tako važnu ulogu u globalnoj ekonomiji i politici, odluke donesene na temelju horoskopa i drugih kineskih tradicija imaju utjecaj na sve ljude na svijetu, kaže ShaoLan Hseuh.

Koji je vaš znak?  U zapadnoj astrologiji,  datum rođenja, odnosno zvijezde su te koja određuju vaš horoskop.  U kineskom zodijaku to je vaš shēngxiào (生肖), vaš shǔxiàng, odnosno životinja koja vlada godinom vašeg rođenja. Među brojnim mitovima koji objašnjavaju kineske znakove i njihov redoslijed, najčešće se spominje priča da je Yu Di ili Kralj od žada, vladar neba,  želio uspostaviti način mjerenja vremena, pa je organizirao utrku.  Prvih dvanaest životinja koje uspiju prijeći rijeku dobit će mjesto u kalendaru, ovisno o vremenu dolaska.  Štakor je ustao s prvom zrakom sunca,  ali je na putu prema rijeci sreo Konja, Tigra i Bivola.  Kako je Štakor bio malen i nije znao dobro plivati,  zatražio je pomoć većih životinja.  Tigar i Konj su ga odbili,  ali je Bivol pristao prevesti ga preko rijeke.  Međutim, u trenutku kada su došli blizu obale,  Štakor je skočio s glave Bivola i osigurao si da bude prvi.  Bivol je stigao drugi,  a za njim moćni Tigar.  Zec, premalen da se bori sa strujom, spretno je preskočio kamenje i klade i stigao četvrti.  Slijedio ga je Zmaj, koji je mogao preletjeti rijeku, ali se ipak zaustavio pomoći nekim životinjama.  Za njim je išao Konj, no kad je prilazio blizu obale, pojavila se Zmija.  Konj se digao na stražnje noge i pustio Zmiju, koja je tako došla šesta.  Kralj je gledao rijeku  i primijetio Ovcu, Majmuna i Pijetla na splavi, kako su se udružili.  Kada su prešli rijeku, dogovorili su se da osmo mjesto daju Ovci,  a slijedili su ju Majmun i Pijetao. Sljedeći je stigao Pas, koji se s mukom popeo na obalu.  Bio je odličan plivač,  ali je toliko dugo uživao u vodi da je stigao tek jedanaesti.  Posljednje mjesto pripalo je Svinji,  koja je bila gladna i stala je jesti i odmoriti prije no što je konačno stigla do cilja.

Svaka je godina povezana s jednom od ovih životinja ovim redoslijedom, tijekom ciklusa koji traje 60, a ne 12 godina jer se tradicionalni kineski kalendar sastoji od dva sustava koja se preklapaju.  Životinje zodijaka povezane su s Dvanaest zemaljskih grana ili shí’èrzhī, dok je drugi sustav, Deset nebeskih grana ili tiāngān, povezan s pet elemenata:  metal ili xin,  drvo ili mu,  voda ili shui,  vatra ili huo  i zemlja, odnosno tu.  Svakom je elementu dodijeljen yin ili yang,  što stvara desetogodišnji ciklus.  Kad dvanaest životinja, to jest zemaljskih grana poveže s pet elemenata i yinom i yangom nebeskih grana dobije se 60 godina različitih kombinacija znan kao gānzhī.  Tako će netko rođen 1980. imati kombinaciju yang, metal i Majmuna, dok će netko rođen 2007. biti yin, vatra i Svinja.  Zapravo, mjesec rođenja, datum rođenja i sat rođenja također se uzimaju u obzir i daju unutarnju, pravu i skrivenu životinju.  Iako je određeno koje životinje čine kineski zodijak, on se mijenjao diljem Azije, pa je netko po vijetnamskom zodijaku Mačka, a ne Zec, na Tajlandu mitska zmija Naga, a ne Zmaj. Vjerovali ili ne, ono što horoskopski znak govori o vama, otkriva puno o kulturi iz koje dolazite.