Devet pravila za prihvaćanje smrti

Biti istinski čovjek znači nositi breme vlastite smrtnosti i truditi se dostojanstveno pripomoći drugima da ponesu svoje, ponekad s lakoćom, ponekad junački. 

Pričati o smrti znači pričati o životu. Pa opet, često se ponašamo kao da je ona nešto odvojeno od života, nešto od čega se po svaku cijenu želimo zaštititi i izbjeći je. Kevin Toolis, nagrađivani irski novinar, redatelj, pjesnik i pisac, smatra da moramo učiniti upravo suprotno – upoznati se sa svojom i tuđom smrtnosti. U svojoj knjizi Devet pravila za prihvaćanje smrti hrabro, otvoreno i s nesmiljenom iskrenošću otvara ovu važnu temu. 

Prihvatiti svoju smrtnost i dijeliti obred i svoju tugu sa zajednicom važno je i pomaže nam svima živjeti autentično i bez straha, podsjeća nas autor. Znali su to naši davni preci, još od neolitika, od Azteka i starih Grka, a tradicionalna bdijenja danas su rijetki ostaci te mudrosti. Obitelj Kevina Toolisa već 250 godina živi na otoku u Irskoj gdje i dalje prihvaćaju smrt kao ravnopravnu životu. Kad umre član obitelji, prijatelj, član zajednice, na sprovod se putuje i s druge strane svijeta, a na obredu se tuguje, ali i slavi –  živi smo!

Nikad nas nisu naučili kako se otvoreno suočiti sa smrću. Ni kako žalovati. Nitko nam više ne daje naputke ni priručnik za uporabu. Niti nam govori kakva je smrt. U školskom programu ne postoji smrt kao predmet. Nema „učenja” smrtnih običaja koji se održavaju kad ljudi umiru. Nema šalabahtera na kojima piše što reći umirućima, a što tugujućima. Ili kako umrijeti. A to je pomalo čudno kad pomislite koliko je smrt važna. Koliko je umiranje prisutno u našoj svakodnevici. I kako gotovo svakog sata pomišljamo na mogućnost umiranja. Izgubili smo priručnik, vodič vlastite smrtnosti. Umjesto toga, smrt nas je nadjačala. Ipak, postoji i drugi izlaz. (Kevin Toolis, Devet pravila za prihvaćanje smrti)

O autoru
Kevin Toolis je nagrađivani novinar, redatelj, producent, TEDMED govornik, reporter, scenarist, pjesnik i pisac. Rođen je u Edinburghu gdje je studirao engleski i filozofiju na Edinburgh University. Stručnjak je za terorizam i autor cijenjene knjige Rebel Hearts: Journeys Within the IRA’s Soul. Piše za Guardian, Observer, New York Times i Sunday Times, a izvještavao je o pričama i sukobima u SAD-u, Africi, Europi, Iranu i Bliskom Istoku.

Bio je nominiran za Emmy kao redatelj hvaljene dokumentarne serije The Cult of the Suicide Bomber, a dobio nagradu BAFTA za najbolju dramu Complicit. Pisao je i režirao komade za kazalište, a The Confessions of Gordon Brown bio je hit na West Endu u Londonu. Kao scenarist radio je na nekoliko filmova, između ostalog i za Universal Pictures.

O prihvaćanju smrti govorio je na najvažnijim medicinskim i književnim skupovima diljem svijeta, između ostalog na Yaleu, u Torontu, Chicagu, te diljem Velike Britanije i Irske. Živi u Londonu i u Irskoj te je osnivač neovisne filmske kuće Many Rivers.