Prehrana koja sprječava razmnožavanje kandide

Smisao anti-kandida plana prehrane je onemogućiti razmnožavanje gljivice u probavnom sustavu i potrebno ga je provoditi minimalno tri mjeseca. Osim sprječavanja razmnožavanja kandide, potrebno je očistiti organizam od toksina te ojačati imunitet.

Iz prehrane je potrebno izbaciti:

šećer i sve vrste namirnica koje ga sadrže, uključujući med, maltozu, dekstrozu, fruktozu te jako slatko, suho i konzervirano voće,

gljive i sve vrste namirnica koje sadrže gljivice, poput sireva camamber ili brie, piva i vina,

sve proizvode koji sadrže kvasac: kruh, pizza, dizana tijesta,

kravlje mlijeko – zamijenite ga sojinim, rižinim ili bademovim napitkom,

žitarice – sastoje se od škroba koji se u procesu probave razlaže do jednostavnih šećera i često se preporučuje potpuno ih izbaciti iz prehrane barem prvih tjedan ili dva.

Pokazalo se da je često uz probleme s prekomjernim rastom kandide povezana i netolerancija glutena. S obzirom na to da je jako bitno unijeti dovoljnu količinu energije, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, u prehranu treba uključiti bezglutenske cjelovite žitarice i pseudo žitarice. Važno je i obnoviti crijevnu floru kvalitetnim probiotikom. Također je važno pratiti simptome i izbaciti namirnice koje vam smetaju ili izazivaju probleme, savjetuje mag. nutr. Ivana Šimić.

Posebno se preporučuje svakodnevno konzumirati kurkumu, đumbir, češnjak, korijander, taheebo čaj te omega-3 masne kiseline (lan, laneno ulje, zeleno lisnato povrće, orasi, čija sjemenke, konoplja, ulje konoplje itd.).

Dodaci prehrani koji se preporučuju su probiotici (Lactobacillus acidophilus i bifidobakterije) kao što su na primjer Acidosalus na sojinom mlijeku, neem prah, Citrofit.


Povrće:

DA: krastavac, brokula, cvjetača, kelj, špinat, luk, češnjak, kupus, zelena salata, rajčica, prokulica, poriluk, artičoka, šparoga, celer, patlidžan, tikvica, a osobito povrće bogato klorofilom, tj. zeleno lisnato povrće, uključujući ječmenu i pšeničnu travu

NE: gljive, krumpir

Umjereno: mrkva, korijen peršina, batat, repa.

Voće:

DA: zelene jabuke, grejp, avokado, limun, limeta, jagode, borovnice, kupine

NE: slatko voće (grožđe, lubenica, marelice, suho voće, konzervirano voće, voćni sokovi).

Orašasti plodovi i sjemenke:

DA: bademi, lješnjaci, orasi, lan, bučine sjemenke, sezam, konoplja, suncokret, pinjoli

NE: pistacio i indijski oraščić.

Žitarice:

DA: bezglutenske – amarant, quinoa, heljda, proso, tef, zobene mekinje, divlja riža

NE: pšenica, bijelo brašno i proizvodi od njega

Umjereno: integralna riža, zob, raž.

Napitci:

DA: kokosovo, rižino, sojino, bademovo mlijeko, sojin jogurt obogaćen probiotskom kulturom, taheebo čaj, čaj od mente, đumbira i kamilice.

Mahunarke:

DA: slanutak, azuki grah, leća, grah, tofu

NE: kikiriki.

Začini:

DA: korijander, bosiljak, papar, cimet, klinčić, kopar, češnjak, đumbir, origano, crvena paprika, ružmarin, timijan, kurkuma.

Ulja:

DA: djevičansko kokosovo, maslinovo, sezamovo, laneno, ulje konoplje.

Svakako je potrebno izbaciti hranu koja sadrži kvasac: pekarski i pivski kvasac, suplemente kvasca, pekarske proizvode s dodatkom kvasca. Od zaslađivača dozvoljena je jedino stevija.

Prehrana se treba bazirati na dozvoljenom povrću, hladno prešanim nerafiniranim uljima, mahunarka, sjemenkama i orašastim plodovima te umjerenom unosu bezglutenskih žitarica i dozvoljenog voća.


Primjer zelenog kašastog soka 

(odaberite jedan ponuđeni sastojak ili kombinaciju u količini koja je navedena)

Baza: napitak od riže, soje, kokosa, badema ili voda (1 šalica)
Zeleno lisnato povrće: kelj, špinat, blitva, zelena salata, maslačak ili list korijandera (2 šalice)
Zdrava masnoća: kokosovo ulje, laneno ulje, konopljino ulje, ½ avokada, laneno sjeme (mljeveno), konopljino sjeme (1 žlica)
2-3 oraha, lješnjaka ili badema
Voće: zelena jabuka, limun, limeta ili bobičasto voće (¼ šalice)
Dodaci koji zgušnjavaju i potiču probavu: čijaa sjemenke, psyllium (1 žlica)
Đumbir, cimet, stevija (po želji i ukusu).