Najprodavaniji svjetski priručnik o trudnoći

“Što očekivati u trudnoći” nije slučajno postala standard po kojem se ocjenjuju sve druge knjige o trudnoći –  pruža detaljan uvid u trudnoću s odgovorima na sva vaša pitanja i objašnjenjima svih promjena na vašem tijelu. Od prve do zadnje stranice, od glave (zašto vas tako često boli?) do pete (što učiniti s natečenim stopalima?). Pritom nudi jednostavne, primjenjive savjete uz puno utješnih riječi i ohrabrenja.

Ova topla, empatična i duhovita knjiga autorice Heidi Murkoff, u najnovijem i dopunjenom izdanju donosi ažurirane informacije o prenatalnim pregledima i njezi, o simptomima trudnoće i kako ih ublažiti, o lijekovima i kako ih sigurno koristiti u trudnoći, kao i o najnovijim trendovima u rodilištima širom svijeta.

Peto izdanje knjige “Što očekivati u trudnoći” nastavlja misiju prethodnih izdanja, a to je pružiti trudnicama (i njihovim partnerima) točne i ažurne informacije, kao i zdravorazumske medicinske savjete. Knjiga to čini s nevjerojatnom mješavinom suosjećanja i praktičnosti. Sveobuhvatna je i prepuna savjeta koje očekujete dobiti od svog omiljenog liječnika, nekoga tko je istovremeno mudar, temeljit, iskusan, organiziran, ali i duhovit, praktičan, entuzijastičan i suosjećajan.

Sva ključna pitanja koja si budući roditelji postavljaju pokrivena su, i to s pravom mjerom detalja. Preporuke o prehrani, vježbanju i mentalnom zdravlju nevjerojatno su korisne, a rasprave o porođaju na razini su visokih standarda. Uzbudljiva novost ovog izdanja savjeti su za buduće očeve. Pažljivo su uklopljeni u svako poglavlje i naglašavaju činjenicu da su očevi važni sudionici u trudnoći.

“Možda ste već čuli priču (često je naime pričam) o tome kako je rođena knjiga “Što očekivati u trudnoći”. Ili bolje rečeno, kako je začeta, jer se na neki način upravo tako i dogodilo. Začela sam dijete i zatim osmislila knjigu. Recimo samo to da je i jedno i drugo bilo neplanirano. Dakle, prvo se dogodila beba. Bila je to, kako je ja zovem, “ups” trudnoća. Erik i ja smo se vjenčali i već tri mjeseca poslije, ups… bila sam trudna. Trudna i potpuno izgubljena. Nisam imala pojma kako sam uspjela ostati trudna (naravno, znala sam osnovnu biologiju, ali bila sam prilično sigurna da neću začeti) niti sam imala pojma što učiniti sada kad jesam trudna. Sve što sam trebala tražila sam u knjigama (bila je to jedina opcija u vremenu prije interneta): odgovore na svoja pitanja, utočište od briga, ruku podrške, rame za plakanje, glas koji će me voditi i bodriti kroz uzbudljiv, ali i zbunjujući period trudnoće, na putovanju na koje smo Erik i ja bili krenuli.

Čitala sam i čitala, ali nisam mogla pronaći odgovor na pitanje koje sam si očajnički postavljala: Što očekivati u trudnoći? Zato sam odlučila napisati knjigu. Prva verzija “Što očekivati u trudnoći” bila je završena samo dva sata prije nego što sam otišla u bolnicu roditi Emmu, bebu koja ju je inspirirala.
Ostalo je povijest, osim što se povijest ne prepravlja (ili barem ne bi trebala), a knjige o trudnoći da (ili bi trebale, i to često). Naime, iako se neke stvari vezane uz trudnoću nikada ne mijenjaju (još uvijek traje manje-više 9 mjeseci, a vi se osjećate naduto, borite se s mučninama i zatvorom), mnoge stvari ipak
se mijenjaju. I to drastično. Imajući te promjene na umu — i zahvaljujući nevjerojatnom uvidu i prijedlozima koje sam dobila virtualno i uživo od roditelja diljem svijeta koji su definitivno moj najvrjedniji izvor informacija — napisala sam novu verziju knjige… petu verziju.

Dakle, što je novo u ovom petom izdanju? Mnogo toga između korica, kao i same korice. Pronaći ćete novu rubriku “Za očeve” koja je integrirana kroz cijelu knjigu. Ona se bavi jedinstvenim brigama očeva kao partnera u trudnoći, porodu i roditeljstvu. Svi medicinski podaci nadopunjeni su i potpuno ažurirani, uključene su najnovije informacije o prenatalnom pregledu i dijagnostici, uporabi lijekova tijekom trudnoće (uključujući antidepresive), mogućnosti čuvanja krvi iz pupkovine, o komplementarnoj
i alternativnoj terapiji, kao i potpuno novo poglavlje o postporođajnoj zaštiti od trudnoće. Novi životni trendovi također su dobili svoje mjesto u tekstu, poput prekomjernog uživanja u kavi ili povremenoj čašici vina ili e-cigareti, pretjeranog dijeljenja intimnih sadržaja na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Uključeno je i novo poglavlje o prehrani trudnica, koje pokriva veganstvo, prehrane temeljene na sirovoj i tekućoj hrani, paleo prehranu, organsku hranu (i navodnu superhranu), GMO, čak i informacije o tome zašto jedenje kikirikija i drugih orašastih plodova zapravo može pomoći u sprječavanju nastanka alergija kod budućih beba. Spominje se i ekološki način života, savjeti o tome kako izbjeći BPA i ftalate, kako njegovati kožu i kosu, te smjernice o kozmetici i kozmetičkim tretmanima tijekom trudnoće. Obrađena je i blizanačka trudnoća, uzastopne trudnoće (kao i dojenje tijekom trudnoće), trudnoća IVF metodom,
porod u vodi i kod kuće”, navodi autorica Heidi Murkoff.

Najbolja knjiga o trudnoći postala je još bolja. „Što očekivati u trudnoći“ u izdanju Egmontove biblioteke Puls pronađite u svim knjižarama i na shop.egmont.